Domnule Cioloș, e bine ca jurnaliștii să fie agenți acoperiți ai serviciilor de informații? Asta ne spuneți?

în Arhivă
07
decembrie
7'
18

ciolos_digi
Domnul Dacian Cioloș a început să se miște, să comunice, să ne spună cam ce-ar fi de făcut, cam ce-ar vrea dânsul să facă. N-am auzit ceva demn de luat în seamă, nu m-a impresionat nicio declarație, niciun plan al domnului Cioloș. Ba din contră, aș spune. Multe platitudini, multe chestiuni de genul ”să fie bine ca să nu fie rău”.

Înțeleg că îi este greu omului. A fost scos cumva din zona lui de confort, ca să folosesc o expresie tâmpită, dar la modă. Culmea e că domnul Cioloș chiar pare, în unele momente, un concurent venit la un talent-show. Nu-l ajută moaca, nu-l ajută discursul, dar asta e ideea, că el nu pentru spectacol a fost adus. Serios? Și-atunci, ce s-a întâmplat pe 1 decembrie, când Cioloș s-a arătat foarte impresionat de dramele trăite de familiile soldaților căzuți în teatrele de operațiuni nu intră la spectacol? Unul foarte ieftin? În loc de o poziție fermă privind un eventual plan de retragere a trupelor românești din războaie care le bagă puternicilor zilei multe miliarde de euro în buzunare, domnul Cioloș a apelat la gesturi de politician, luând în brațe copii care cresc fără tată. Sunt exact acele gesturi pe care nu mai voiam să le vedem, de care ne-am săturat. Sunt gesturile pentru care politicienii sunt huiduiți.

Dar oricât de scos din zona de confort ar fi, Cioloș comite greșeli de neiertat, mai ales în condițiile în care așteptările oamenilor sunt foarte mari. Una dintre marile prostii ale premierului este relația cu presa.

Mai întâi, prim-ministrul a ales să meargă la Digi 24 pentru prima sa emisiune după instalarea în funcție. Oamenii care-l sfătuiesc au gândit probabil (prost, foarte prost) că premierul nu poate merge la televiziunile de știri angajate pe față în lupta pentru putere. E acesta un argument? Nu cred. E drept, Digi 24 încearcă și reușește în opinia mea să arate ca o televiziune normală de știri, într-un peisaj mediatic sufocat de tabloidizare și partizanat politic declarat. Dar Digi 24 a avut o poziție mai mult decât favorabilă actualei puteri, susținându-l pe față pe Klaus Iohannis, așa cum Antena 3 și România TV nu s-au ferit să-și asume susținerea totală a lui Victor Ponta, în campania de anul trecut. Conținut curat și de cele mai multe ori echilibrat nu înseamnă și echidistanță. Între Digi 24 și România TV, de pildă, e o diferență enormă când vine vorba de conținut, avem de-a face cu Beethoven versus Florin Salam, dar nu există diferențe esențiale dacă ne raportăm la echidistanță. Numai că unii maschează lipsa de obiectivitate cu o chiloțăreală grețoasă, alții cu știri și reportaje foarte bine făcute. E vorba de publicul vizat, total diferit. La finalul zilei însă, pentru un ochi antrenat, balanța se înclină în direcția dorită.

Iar prezența premierului la Digi confirmă această realitate. Practic, omul echidistant, tehnocrat, adus să ne salveze ne spune că nu pune mare preț pe corectitudine. Așa cum nu a pus inițial mare preț nici pe alegerea oamenilor din propriul guvern, vezi cazurile de la Justiție și Sănătate.
Apoi, alte două argumente care susțin că prezența la Digi 24 pentru prima ieșire televizată a fost o greșeală: audiența modestă a postului și faptul că Digi 24 devine, iată, izvor de resurse umane pentru actuala putere. După Emil Hurezeanu, un alt jurnalist de la Digi se pregătește să devină ambasador. Dă nu prost, ci foarte prost. Dar pe Cioloș nu pare să-l intereseze cum dă.

Teoretic, prima apariție după instalarea în funcție era normal să aibă loc la televiziunea publică. Veți spune: las-o jos, Pătrarule, că nici acolo nu e audiență de 20% (cum ar trebui să fie, la ce resurse ar trebui să aibă TVR)! Nu, dar oricine e interesat să audă ce are de spus prim-ministrul o poate face la televiziunea publică. La Digi, ai nevoie de abonament. Apoi, oamenii plătesc un abonament la televiziunea publică și pentru ca jurnaliștii de aici să afle pentru ei, de la un nou prim-ministru, ce-are de gând. Ok, există acuzația, susținută de realitate, că televiziunea publică a fost sluga politicienilor care au condus țara în ultimii 25 de ani. Dar prezența lui Cioloș la TVR, pentru prima apariție, ar fi dat acel semnal de care e nevoie, că televiziunea publică trebuie să se scuture de trecut și să redevină ceea ce trebuie să fie. Unealta populației împotriva abuzurilor puterii, nu unealta puterii împotriva populației.

Nu spun că Cioloș ar trebui să vină doar la TVR sau că n-ar trebui să meargă la posturi private, să nu înțelegeți greșit. Trebuie să meargă peste tot, să explice, să vorbească. Dar nu poți ignora pur și simplu atâtea invitații venite de la televiziunea publică. Aici e problema. Cioloș ignoră, de mai bine de o lună, televiziunea publică. Și-aici, fără a cere permisiunea conducerii TVR, vă spun că domnul Cioloș a primit cel puțin trei invitații oficiale de care știu eu, pentru a participa la emisiunile TVR. Există deja un fel de concurs la TVR, cine-l aduce pe Cioloș acolo. Ba, mai mult, aflu din interiorul instituției că Liviu Mihaiu ar fi anunțat că doar el îl poate aduce pe Cioloș la TVR, că i-a promis că vine, dacă emisiunea va fi moderată de el. Pare incredibil, nu? Sper să nu fie adevărat, iar domnul Cioloș să nu condiționeze prezența sa la televiziunea publică de numele moderatorului.

Dar cea mai mare greșeală a lui Cioloș este alta. Dacă până acum a fost vorba de chestiuni care cu ceva atenție și profeionalism din partea comunicatorilor care se ocupă de domnul Cioloș puteau fi rezolvate, gafa pe care a făcut-o premierul mergând la taraba scoasă-n drum de domnul Robert Turcescu, Unde TV, mi se pare impardonabilă. Și insist să o consider o mare gafă, pentru că altfel deja îl putem plasa pe domnul Cioloș într-o zonă care-l face deja periculos pentru noi, pentru populație, din scaunul pe care-l ocupă.

Nu vii la televiziunea publică și mergi la Turcescu? Ce să cauți acolo? Public nu există. E o televiziune care ”se dă pe net”, e nouă, deci nu are audiență. Dar nici asta nu ar fi o problemă atât de mare, nu? Asta e, și Ponta a umflat niște televiziuni, cu prezența lui și nu doar, cât a fost premier. Problema e LA CINE merge noul premier al României, premierul curat, tehnocrat, profesionist, cel care pune interesul public și cetățeanul mai presus de orice. Pe cine legitimează acest prim-ministru? Pe Robert Turcescu? Serios? Ăsta este semnalul pe care premierul vrea să îl transmită?
Le spune românilor că e în regulă ca jurnaliștii să fie agenți acoperiți ai serviciilor, în presă?
Le spune tinerilor români care vor să intre în presă că e în regulă să fii, în România asta nouă, condusă de Iohannis și Cioloș, și jurnalist și acoperit? Adică, intrați în politică, intrați în presă, dar să o faceți ca reprezentanți ai serviciilor?
Le spune serviciilor că e absolut normal să racoleze în continuare agenți, în redacțiile din România?
Le spune celor care văd în el speranța că vom scăpa de corupția generalizată că e bine să lucrezi în continuare cu astfel de oameni, reprezentanți ai unui sistem pe care-l vrem doborât?
Sau cumva ne spune tuturor că există o legătură între atitudinea sa de a-l relegitima pe Robert Turcescu ca jurnalist și bugetul în creștere al serviciilor de informații?
Sau ce semnal ați vrut să ne dați, domnule Cioloș? Că vrem să vă înțelegem!


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Frații Abuzești