Bătaia pe bani, bătaia pe putere

în Starea nației / Starea zilei
13
decembrie
2'
0


Așadar, Dragnea e pe cale să dea cu piciorul șansei unice de reabilitare pe care a primit-o de la alegători. Te întrebi: de ce e important pentru Dragnea să fie prim-ministru? De fapt, mai exact, de ce e important pentru cel mai puternic din partid să fie și cel mai puternic din guvern?
Răspunsul e simplu: pentru că la guvern sunt banii. Cașcavalul! Explic.

Zic asta pentru că e așa o chestie printre noi, oamenii simpli, care ne imaginăm cum e cu puterea: ”hei, dar pui un om de paie acolo, iar tu îl controlezi din umbră!”

Da, probabil merge și așa. Te gândești la Boc. Numai că omul din umbră era mult mai șmecher decât el, era președinte, era cu serviciile, era cu DNA-ul, era pe combinații cu Dorin Cocoș, cu Clanul Bercea.

Dar ce înseamnă premier în România, mai ales în România? Înseamnă că tipul stă cu fundul pe vreo 50 de miliarde de euro. El împarte din buget la primari, la șefi de CJ, și, bineînțeles, la prieteni.

Dacă pui pe cineva pe care-l manevrezi, ei bine, poți să ai suprize: în jumătate de an – după cum îi pupă toți tălpile – omul ăsta de paie o să-și dea seama că e mare sculă. Și-atunci îi încolțește în cap ideea: bă, da’ dacă iau eu puterea ca lumea? Da’ dacă iau eu puterea și în partid?

Oricum, nu-i așa, toți din partid îi pupă mâna: ”să trăiești boierule, mai dă-ne și nouă 50 de milioane pentru canalizare și încă 50 pentru noi, așa, să trăiască boss!”
Acesta e adevăratul motiv pentru care e bine să deții toată puterea: între borfași nu trebuie să arăți că ești slab: ori stăpânești totul, ori va stăpâni altcineva totul.

Ce, Dragnea n-a fost omul lui Ponta? Ba da.
Dar când a simțit miros de sânge a pus hamsterul pe el și s-a pus șef.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Români, nu tineri și bătrâni sau bogați și săraci