Hai, mă, c-o facem noi!

în Starea nației / Starea zilei
01
martie
3'
0

Am mai vorbit despre asta și-o să mai vorbim și-n emisiunea de azi: oricâte partide am avea, parcă tot nu ai cu cine să votezi. Se vede asta și în stradă, când sunt proteste. Imediat apare ideea asta: Bă, hai să facem partid!

Orice protest, orice mișcare de-asta mai mare, că a fost Colectiv, că e acum cu Piața Victoriei: ”Bă, gata, partid, frate, ne băgăm, rupem, că noi suntem curați, nu ca hoții ăștia care ne conduc acum!

Evident, e vorba de mult entuziasm și, evident, partidul născut dintr-o astfel de mișcare e o prostie. Un astfel de partid a fost FSN-ul. Mulți oameni la un loc, dar care nu au viziuni comune despre societate. Că la proteste nu e ca-n galeriile de fotbal.
Cu toate astea, faptul că oamenii nu se simt reprezentați e o realitate. Puțini, prea puțini se simt de fapt reprezentați… Dacă ar merge la vot doar oamenii care votează pozitiv – deci votez cu ăla pentru că îmi place de el, nu pentru că îl detest pe adversarul lui – ha, atunci am avea o prezență la urne de cel mult 10%.

Din astfel de neputințe se nasc multe frustrări. Uite, USR-ul… pentru mulți e o dezamăgire. Mă rog, e o dezamăgire în contextul în care se aștepta foarte mult de la acești oameni. Dar e greu ca un partid – născut, la fel, dintr-o revoltă mai mult, nu dintr-o ideologie sau concepție comună – să se dezvolte ok.

Sigur, nu mai există nici răbdare, nici nimic: ”hai, bă, hai să facem noi, punem mână de la mână și facem noi ceva!” E aceeași pornire pe care o au oamenii legat de unii care apar pe la televizor: ”Domnule X, sunteți foarte tare, le spuneți pe bune, faceți un partid și noi vă urmăm, să știți!”
Haideți să nu ne mai îndrăgostim de tot felul de oameni despre care noi vrem să credem că ne vor binele. Că nu partidele sunt problema, ci modul în care ele funcționează. Trebuie să avem partide care să-i reprezinte pe oameni, nu pe mafioți.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Fiecare dintre noi e un mic procuror, un mic judecător