Hai, că ne-am îndrăgostit de olandezi acum!

în Starea nației / Starea zilei
16
martie
3'
0

Cum se întâmplă ceva pe-afară, imediat apar românii noștri frumoși: ”ia uite, bă, ăia ce tari, cum au făcut, cum au dres, numai noi, românii, vai mama noastră, nu ne mai facem bine niciodată noi!…”

Ați văzut probabil, în Olanda prezența la vot a fost de 81%, populismul a fost pus puțin cu boticul pe labe. Eh, Olanda are 150 de parlamentari, deci, România ar trebui să facă și ea ca Olanda, dacă vrea să fie o țară ca lumea.
Sunt sute de statusuri cu tema asta. Ei bine, fals. Olanda nu are doar 150 de parlamentari și în Olanda se votează și prin reprezentanți. Adică eu post să votez pentru toată familia, în baza unui mandat. Deci, în condițiile astea, 80% pare destul de puțin.

Dar de dragul discuției, cum să compari România cu Olanda? Olanda făcea la 1700 comerțul pe care noi nu-l facem nici acum. Asta așa, ca să nu mai vorbim de un Erasmus, de un Spinoza, de un Rembrandt, sau, sau, să vorbim de ăștia care au jucat pe partea noastră, de un Rijkard, de un Van Basten, de un Gullit.

În Amsterdam, toată lumea cumpără iarbă de la magazin și fumează pe stradă. În Amsterdam prostituția este legală, se face cu acte în regulă. În Olanda, sunt permise căsătoriile gay de peste 15 ani. De asemenea, aceste cupluri au voie să adopte copii.
De ce să nu vorbim și despre asta? De ce toate acestea nu sunt bune? Dar nu cumva olandezii au ajuns unde sunt tocmai pentru că au avut o altă abordare față de libertate și față de drepturi?

De ce să nu plecăm de aici: bă, dacă vrem să devenim o democrație ca lumea, așa cum e Olanda (care, apropo, e o monarhie constituțională, dar să nu ne încurcăm în detalii) ar trebui să legalizăm consumul de iarbă, prostituția și căsătoriile gay. Gata, mă, dați drumul la democrație și la noi.
Ce, nu e bine, ăă? De ce? A, biserica, familia tradițională… lăsați așa, mai bine stăm în continuare cu lumina stinsă. Mai dă-i, mă, încolo, și pe olandezii ăștia, niște depravați!


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

De la mâncare proastă n-o să ajungem deștepți niciodată