Paaaa, România!

în Starea nației / Starea zilei
22
martie
2'
0

Cum auzim de Educație, de Învățământ, imediat sărim: ”Ooo, educația e prioritate zero pentru noi, e ce-avem mai scump pe lumea asta, e viitorul copiilor și viitorul copiilor copiilor noștri. Doamne, ce mult iubim educația, ce mult iubim învățământul…”
Mbine, să rezolvăm mai întâi cu tancurile, cu avioanele, să mai cumpărăm niște corvete, dar dup-aia…. mamăă, dup-aia de-abia așteptăm să ne ocupăm de învățământ.

Învățământ? Ok. Iată ce spune institutul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, despre învățământul superior reomânesc și despre noi, despre români.
Procentul populației cu studii superioare din totalul populației între 15 și 64 de ani din statele membre UE în 2015 plasează România unde credeți?…
Oo, da, pe ultimul loc. Pe primele locuri sunt Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Cipru, Elveția, cu 35-37% oameni cu studii superioare.
Pe la mijlocul clasamentului găsești, Belgia, Spania, Danemarca, Franța, cu 30-31% oameni cu studii superioare. Cât are România? 15%, frate, 15%. Până și Bulgaria are 24%. Asta în condițiile în care, gândiți-vă, am avut atâtea universități particulare care au fost adevărate fabrici de diplome… se luau diplome doar cu buletinul. Plăteai facultatea și îți ridicai diploma, ce voiai tu. Dup-aia, dacă te mânca în fund și mai aveai niște bani, puteai să comanzi și-un doctorat.

Gândiți-vă apoi că din ăștia 15%, cei mai buni pleacă în alte țări unde au salarii mai bune. Și acum gândiți-vă ce mână de lucru calificată avem mai jos, la restul, cei care nu au studii superioare…
Nu știu, daor mie mi se pare așa, că n-avem nici o șansă?
Iar dacă îi auzi pe Abramburica și pe ceilalți mari aiuristici de la Educație… aa, nu, că facem reformă. Au făcut la reforme, cred că nici ei nu mai știu ce reformează. Practic au făcut experimente pe Educația românească.

La revedere, România, să sperăm că ne vom întâlni într-o lume mai bună, într-o altă viață, altcândva. Acum, îmi pare rău, dar cam asta a fost. Pa, fată!


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Veniți mai repede cu viitorul