Cine suntem noi?

în Starea nației / Starea zilei
27
martie
3'
0

Observați ce se întâmplă odată cu fiecare scandal?… Ne dăm seama de unii și de alții: frate, ăla crde că femeile sunt animale, băi, ăla e de părere că ungurii sunt niște nenorociți, alta crede nu știu ce… Mulți sunt oamenii pe care îi știi. Pe unii de la televizor, pe alții de pe Facebook, pe alții din povestite.

Afli tot felul de chestii despre oameni și rămâi mască: deci în tot acest timp ăla gândea așa?…. E cumva ca la Rădulescu ăla și ca la Bacalbașa dacă vreți. E ca la mulți pe care îi vezi acum cu discuțiile despre avort… Te gândești: pe bune, ăștia erau printre noi de atâta timp? Serios, să te declari împotriva avortului în anul 2017? Din ce peșteră ai ieșit?
Noi ne ținem de normali unii pe ceilalți, dar e foarte probabil să fim duși grav de tot.

De ce facem noi descoperirile astea mereu? Pentru că noi vorbim foarte rar clar în societatea noastră, foarte rar avem dezbateri cu subiect și predicat, pentru că nici partidele noastre nu sunt constituite pe anumite idei, valori. Cu alte cuvine, noi nu prea știm cine suntem, frate.

Urlăm: bă, n-avem aia, n-avem ailaltă, suntem proști, n-avem școli, vrem salarii, vrem politicieni mai curați… Da, suntem ăștia care am rămas la chestiile astea simple. Dar sub pojghița asta de urlete adresate înapoierii noastre se ascunde mult rasism, mult misoginism și multă, multă gândire nesănătoasă. Bolnavă.

Avem nevoie de câte un scandal ca să ne dăm toți adevăratele opțiuni pe față. Nu, nu neapărat că le ascundem, dar n-am avut când să ni le zicem. Am fost ocupați în acești 27 de ani cu autostrăzile. Bine măcar că le-am făcut, nu?

De-asta mi-e teamă: vor mai trece încă vreo 30 de ani și vom descoperi că suntem nimic, că n-avem nimic și că o ținem tot cu ”Vrem aia, vrem ailaltă…”
Tot aflăm între timp despre noi lucruri care ne oripilează. Cum e asta că mulți români sunt de acord cu interzicerea avortului. Bine, foarte mulți români l-ar vrea înapoi pe Ceaușescu, așa că…
N-avem, fraților, nicio șansă, cu astfel de concepții.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Vremuri bune pentru eroi