Fundurile europene

în Starea nației / Starea zilei
28
martie
3'
0

Imediat sar lingătorii de clanțe de ambasade, când spui ceva de UE, de fonduri europene și de Bruxelles… Să luăm exemplul clar al fondurilor europene și să vedem cum UE, de fapt, funcționează prost și continuă în acest păcat, deși ar putea să îndrepte lucrurile foarte ușor.

Fondurile europene sunt puse la dispoziția țărilor intrate în UE pentru a micșora decalajul de dezvoltare față de țările dezvoltate ale UE. Deci acesta e scopul fondurilor. Ce se întâmplă în practică?
Păi, se întâmplă că mai multe țări, printre care și România, nu pot accesa acești bani. De ce? În primul rând pentru că… prostie, apoi pentru că… furt, apoi pentru că… nepăsare, birocrație și tot așa…

Ce se întâmplă? Păi, se întâmplă că trec anii și aceste țări nu-și dezvoltă infrastructura, rămân la fel de în urmă față de țările dezvoltate din UE. E, ce face UE? Păi, nimic. Doar trage semnale de alarmă. Bă, nu ați putut să luați banii ăia!

De ce nu se face un minister al fondurilor europene care să fie condus de la Bruxelles? De ce tot acest mecanism nu este în mâinile Bruxelles-ului?
Cum poți să faci statele membre UE să semneze pentru un deficit de 3%, la fel poți să determini statele membre să accepte astfel de ministere care ar accelera absobția fondurilor europene.
Că scopul tău nu este să arăți ce imbecili și hoți sunt românii, cum nu pot ei accesa bani europeni, ci să le dai acei bani, să le bagi banii pe gât cu forța, cum îndopi puii. Scopul tău, UE, este să dezvolți aceste țări. Asta înseamnă să-ți asumi o Uniune Europeană mai unită de fapt.

Altfel, e aceeași prostie ca la ăia care se uită de la București și fac mișto de Vaslui și Telelorman: Hăhă, ce înapoiați sunt ăia! O prostie, să râzi de alții doar pentru că pe tine te-a făcut mă-ta într-o localitate bogată!

Dar ai loc să zici ceva nasol de UE când se activează jurnaliștii lingătorii de clanțe de ambasade? N-ai loc…


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Cine suntem noi?