Încercăm și fără arme?

în Starea nației / Starea zilei
29
martie
3'
0

Voi i-ați văzut pe ăștia de la ANAF, cum intră în restaurante și au pistoale la brâu? Te gândești: ia, să vezi, e vreun traficant de droguri, ia masa aci!
De unde, ei cer acte la control și chestii de-astea. Ce credeți, mă, că vă bate contabilul? Vă bagă un pix în ochi? Vă leagă cu o rolă de-aia de la casa de marcat? Sau… ați văzut mașinile de la AntiFraudă cum trec cu girofarurile pornite și sirene și tot tacâmul?

Nu știu și nu zic cum e “mai bine”, cum se face neapărat pe la alții, dar cred că noi, românii, în ultimii ani, suntem așa, foarte polițiști, foarte militarizați…
Noi, ca societate, suntem toți mereu cu cuțitele la brâu: statul ne pune să ne turnăm unii pe alții la DNA, mulți dintre noi consideră că e normal să-ți fie ascultate telefoanele…

Poate sunt eu defect, că nu suport armele, dar nu poți să te plimbi, tu, controlor de la Antifraudă, cu pistolul într-un magazin de jucării, nene! Și chestia asta, senzația asta pe care mi-o creezi când intri cu pistolul la brâu într-un sediu de firmă. Din start suntem dușmani, deși eu plătesc impozitele din care tu îți iei leafa.
Pe bune, spectacolul unora cu pistoale într-un restaurant… e ca-n vestul sălbatic, pac, a venit șerifu’ să discute cu scandalagiii! Mergeți, mă, în fața barului și împușcați-vă, ăla care câștigă să intre și să dea un rând la toată lumea.

De ce Fiscul ne consideră pe toți infractori? Și de ce vrea să ne umilească? De ce mă pui să mă aplec ca un milog la ghișeu ca să îți dau bani, de ce mă arunci de pe drum cu girofarul, de ce ai pistol când vii să ceri niște acte? Și de ce, cu toate astea, adevăraților infractori nu le e frică de tine, Fiscule? Probabil pentru că atâția ani ai lucrat pentru ei și nu pentru cetățeni?

Cred că totul poate fi supravegheat și mai din umbră așa, mai fără uniforme, mai fără arme la tot pasul. Ăă, ce spuneți? Încercăm cu respect și fără arme?


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Fundurile europene