Hrușcă a ieșit din scenă, e momentul să-l ascultăm pe Gigi Becali! Uraaa!

în Arhivă
31
decembrie
6'
5

Dacă înainte de Crăciun românii știu că a sosit timpul pentru Ștefan Hrușcă, înainte de anul nou spațiul televiziunilor, nu doar al celor de sport, este umplut de Gigi. Gigi Becali urează, dansează, merge la Poiana Brașov, se dă cu sania, împarte bani colindătorilor, înjură arbitri, le dă muie celor de la CFR Cluj, se gândește în fiecare zi la alt antrenor pe care l-ar pune la Steaua, trage câte o bășină. Toate trăirile lui Gigi Becali trebuie surprinse în amănunt de camerele de luat vederi. Succesul e garantat, susțin oligofrenii care dictează ce constituie știre și ce nu. Povestea vieții unui olimpic internațional nu e știre, dacă olimpicul ăsta nu a fost diagnosticat cu o boală incurabilă și urmează să moară peste trei zile. Cică nu aduce, domnule, audiență! Gigi o garantează! Gigi, scandalul Columbeanu, mai nou, scandalul din familia Truică, doi cretini care se-aleargă cu televiziunile după ei prin oraș și așa mai departe. Ai vreo de-asta, intri în breaking news! Și-atunci, de ce să încercăm altceva, de ce să facem televiziune adevărată, când îl avem pe Gigi? Pitindu-se după această imbecilitate, cu audiența garantată, care ar aduce publicitate, televiziunile din România, incapabile să producă un conținut decent, dau vina pe telespectatori, adică pe oamenii care stau în fotoliu și consumă ceea ce li se oferă.

Editorul de știri de la televiziunile din România e ca o buruiană care a prins rădăcini prea adânci și nu mai poți scăpa de ea, chiar dacă o smulgi din pământ de fiecare dată când crește. E nevoie să schimbi pământul cu totul. În televiziune, e greu să faci așa ceva, să schimbi, dintr-o dată, totul. Uitați-vă la mine. Încerc asta de trei ani, la Prahova TV, și abia simt că începe să se miște, dar nu-s deloc mulțumit de mine.
Deja s-a mers prea departe. Rădăcinile prostiei sunt prea adânci. De aceea, proprietarii televiziunilor pică în plasa întinsă de așa-zișii profesioniști. Ăștia știu despre ce e vorba, sunt de atâta vreme în branșă, își spun patronii. În realitate, editorii știrilor din România au recurs la tabloidizare pentru a-și masca lipsa de competență. Ei nu sunt capabili, pur și simplu, să ofere știri de calitate. Când îi dai unui bou calitatea de gate-keeper, adică îl pui să decidă ce știri merită să fie difuzate către pulime, îți asumi riscurile. Iar ăsta, fiind tâmpit, alege o țâță, un accident mortal și o declarație de-a lui Becali. Își asigură cu asta o audiență de căcat, dar e o audiență care îl ține în funcție. De ce să încerci să faci știri adevărate? De ce să încerci, extrapolând, să faci dezbateri în adevăratul sens al cuvântului, fără Vadim, Becali, Dan Diaconescu și alții asemenea și fără tot felul de descreierate și descreierați care urlă la invitați? Pentru că, de cel puțin zece ani, tabloidizarea e cea mai comodă cale de a atinge o brumă de audiență, care-i asigură patronului de televiziune liniște. Mi-aduc aminte că, anul trecut, am fost invitat la o emisiune cu Vadim Tudor, la Realitatea. Îi pregătisem o capcană, în care acest domn bolnav psihic, în opinia mea, avea să pice cu totul. Adusesem un cd cu un chef al brigăzii antitero de la Aeroportul Otopeni. Circulă pe net acum și se găsesc tot felul de situri care-l difuzează ca exclusivitate. Vroiam atunci să-l întreb pe Vadim ce părere are despre cum își bat joc acești oameni de uniformă. După ce ăsta mic și-ar fi dat drumul, aveam nevoie ca producătorul să bage pe ecran imaginile cu Vadim când lovește un polițist (episodul cu evacuarea). L-aș fi întrebat atunci doar atât: dumneavoastră vorbiți? Nu vă e rușine? Producătorii emisiunii, cărora le-am povestit ce aveam de gând să fac, pentru că aveam nevoie de ei, m-au rugat insistent să nu-l supăr pe tribun, că dacă-l supăr nu mai vine, iar dacă nu mai vine nu se mai face audiență. Și dă prost. Imaginile cu cheful de la Otopeni s-au difuzat cu trei minute înainte de final, Vadim a făcut spume la gură vorbind despre bătaia de joc la adresa uniformei, iar apoi emisiunea s-a terminat. Rating 3,7, am rupt! Astea-s televiziunile din România.

Problema e că televiziunea, așa cum o cunosc și cum știu să o facă acești băieți de București, dispare. Nu mai are mult de trăit. Oamenii își vor alege programele favorite, pe care le vor urmări la ce ore vor dori. Conținutul va dicta! Eu și Fido ne gândim deja la o emisiune Atitudine, pe care să o punem exclusiv pe net. Fără restricțiile CNA, fără bariere de limbaj, fără porcării și autocenzură (prezentă la orice jurnalist din lume). Pentru că, în curând, bătălia grilelor de program nu va mai exista, iar publicitatea așa cum o știm, grație fenomenului ”social media”, e pe moarte. Nu va mai fi de ajuns să-mi spui că ai un produs bun, prietenii mei care au încercat produsul tău trebuie să-mi spună asta. Nașpa! Nimic nu va mai justifica bugetele de milioane de euro aruncate pe spațiile de publicitate pe care cu toții le folosim pentru a merge la toaletă.

În ultimele zece zile, nu am dat drumul la televizor, fiind conectat cu ceea ce se întâmplă în lume doar prin intermediul internetului, pe care-l am, recunosc, permanent cu mine. Alaltăieri și ieri, am primit două invitații la emisiuni. Am întrebat despre ce se discută și, când mi s-au spus temele, mi-am dat seama că nici nu auzisem despre subiectele respective. Am refuzat, desigur, să particip. Paradoxal, internetul a devenit o sursă de informare mult mai curată, mult mai exactă și mult mai consistentă decât televiziunea. Am deschis televizorul în seara asta, aflându-mă într-o vizită. Gigi Becali era pe patru posturi de televiziune, în același timp. Dă-l în mă-sa!
Întrebarea pe care trebuie să și-o pună televiziunile, când dau vina pe telespectatori pentru scăderea audiențelor, este: Nu cumva audiența scade pentru că le oferim telespectatorilor programe mult prea proaste, iar ei au început să se prindă de treaba asta?


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Spiderman, pardon, Robert a împlinit 5 ani! La cât mai mulți!

  • Sa-ti mai spun inca o data ca la UPC, cel putin la mine, nu mai e Prahova TV? Pe digital sigur, pe analogic nu am mai verificat. Hai sa-ti mai zic; prahova TV nu se mai vede la televizorul meu conectat la cablul de la UPC, pe digital. Bine, pe de alta parte, nu se mai vede nicio televiziune locala.

    • Andrei, discutam permanent cu cei de la UPC. Le-am spus de problema asta, zic ca nu au reclamații și ca se vede peste tot. Lasa-mi te rog un mesaj cu adresa ta, pe [email protected] si vorbesc eu la UPC sa vina sa constate. Ei spun ca poate sa fie de la receiver.

  • Prietene, nu crezi că toate aceste obsedante imagini în mass-media ale lui Becali îl costă ceva euro pe ciobănaş? Ştie cineva cât plăteşte?

  • Acum intelegi de unde atata ura la Ploiesti pentru stelemeaua si fecali?Ne mai miram de gestul lui enache dar cred ca oricine are dispret in suflet pentru acest „fenomen” – stelemeaua+fecali & tv!
    Sincer eu le urasc pe toate trei cu aceeasi unitate de masura!
    pot spune ca nu mai am tv!daca vreau sa vad ceva de la tv,am tv online si cu asta basta!si asa urmaream decat 3 posturi discovery,national si digi (meciuri cu Petrolul) iar cheltuiala era mare!asa le vad pe net!

  • >