Să ne temem de greci!

în Arhivă
14
noiembrie
4'
0

ALLAm tot auzit comentarii cu privire la cât de norocoși am fost picând cu Grecia la acest baraj. Da, în comparație cu ce putea să ni se întâmple, Portugalia sau Croația fiins adversari mult mai dificili, putem spune asta. Dar de aici și până la a afișa siguranță în privința calificării e cale lungă. Grecii, care, paradoxal, au o echipă mai tânără decât a noastră, vor fi greu de bătut, mai ales în primul meci. Iată, pe scurt, de ce:

1. Pițurcă doar spune că vrea să marcheze. Cel mai probabil va așeza în teren o echipă defensivă, care să aglomereze mult la 30 de metri de propria poartă și să încerce ceva pe contraatac. Dar jucător de contraatac pentru Pițurcă nu va fi Maxim, de pildă, ci Stancu, pentru că Stancu face și faza defensivă. Sau Cociș. Deci, vom sacrifica atacul în favoarea defensivei. Și vom sta la mâna norocului.

2. Deși o echipă defensivă, care marchează rar, având medie de un gol pe meci în preliminarii, Grecia va dori să controleze jocul. Iar la ce-am văzut că se-ntâmplă în defensiva noastră în ultimele partide din grupă, vom avea mari probleme chiar apărându-ne în 10 oameni permanent. De pildă, vom vedea multe situații în care Samaras va ieși mult în stânga, unde Mățel e ușor de depășit, centrând din viteză pentru Mitroglou, un atacant care are 14 goluri în zece meciuri, în acest sezon, deci este ”on fire”.

3. Grecii au o apărare mult mai sigură. Fundașul de la Borussia, Sokratis, va fi turnul de control și-l va ține probabil pe Marica mai mult pe jos, la cum știm că pică atacantul nostru și dacă sufli către el. Lângă el, Manolas (e posibil să fie ales Siovas, dar e cam tot aia) e greu de surprins. Adică, Maxim o poate face, Dar Stancu, nu. Cu siguranță, nu. Apoi, fundașii lor laterali sunt mult peste ai noștri. Torosidis și Holebas sunt mult peste Mățel și Raț, nu doar pe partea defensivă, ci și în privința contribuției pe faza ofensivă. Și sunt mult mai în formă.

4. La mijloc, suntem, teoretic doar, mai tehnici și mai mobili. Bourceanu distruge bine construcțiile oaspeților, pasează, chiar dacă mult în lateral, iar Lazăr are un avantaj rar în fotbalul de azi: poate depăși adversarul direct prin dribling și apoi poate da pase decisive. Dar nici grecii nu stau rău. Experiența lui Katsouranis, siguranța lui Tziolis și puterea de mobilizare plus risipa de efort ale lui Maniatis pot face diferența în favoarea gazdelor.

5. În atac, unde credeam și noi că stăm cât de cât bine, grecii stau excelent. Ciudat pentru o echipă care nu marchează, nu? Noi îl avem pe Marica. Da, e mult mai în formă decât la ultimul meci, cel cu Estonia, dar îi va fi foarte greu în fața celui mai bun om al grecilor, Sokratis, jucătorul Borussiei. Și, cu Marica anihilat, dacă Maxim nu va face parte din primul unsprezece, iar la cum îl știu pe Pițurcă sunt slabe speranțe, atunci ne putem gândi cel mult la un 0-0.

6. Doar în poartă stăm mai bine. Karnezis, probabil titularul grecilor, nu a jucat deloc la echipa de club, Granada, în acest sezon, chiar dacă a apărat în toate meciurile din preliminarii, pentru Grecia. La noi, Tătărușanu, refăcut total, e vestea bună.

Pe scurt, cred că dacă ne apărăm tot meciul, așa cum a lăsat și Pițurcă să se înțeleagă, la conferința de presă, și vom dori să scoatem un 0-0 aici, la Atena, ne vom depărta de Mondial, nu ne vom apropia de el. Și încă ceva: liniștea asta care poate fi interpretată ușor și ca nepăsare, afișată de Pițurcă și de mai mulți jucători, mă îngrijorează foarte tare. Pițurcă nu vrea ca jucătorii să simtă presiune! Nea Piți, nu vrei presiune? Mergi la sanatoriu. La echipa națională trebuie să fie presiune! Presiunea pozitivă a milioane de români care vor să vadă fotbal și performanță!

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Mircea Roșca, Alexandri Nicolae? Să nu vă spargeți, băieți, dacă vă umflați atât...