La mulți ani, Românio! (ediție specială Starea nației)

în Arhivă
01
decembrie
2'
0

E ziua României. Iar. De fiecare dată, chestia asta ne ia pe nepregătite. Un an întreg știm că vine, că nu putem ocoli momentul, dar ne îngrijorăm doar cu două-trei zile înainte. E ziua României. La mulți ani, dragă, la mulți ani. Știi, noi chiar te iubim, dar nu prea ne pricepem să arătăm asta. Uite, ți-am fi luat ceva de ziua ta, dar n-am mai avut ce. Ți-au luat ăștia tot: resursele, oamenii, prezentul și viitorul. Noi ce să mai fi luat?

De 24 de ani își bat ăștia joc de tine. Înainte de ei și-au bătut joc alții, vreo 50 de ani. Nici nu făcuseși bine 21 de ani, dacă erai americancă nici nu ți-ar fi dat voie să bei alcool, că te-au și luat tare: dictatură, război, iar dictatură… Acum te amețesc de 24 de ani cu un soi de democrație, cu integrarea europeană, cu alianțele și contactele la nivel înalt. Iar tu? Ție pare să-ți placă. Te mai enervezi din când în când, da’ rar. Ei și? Organizează ăștia o petrecere, o revoluție, ceva, și te înveselești la loc. După care o iei iar de la capăt: bătută, înjurată, plină de vânătăi, le ești în continuare credincioasă. Muncești pentru ei, le gătești, ai grijă de copiii lor, iar ei vin acasă beți, plini de rujul unor bănci din străinătate și-ți ard încă două peste bot. Ce să zic? Poate că, până la urmă, îți place. Că proastă nu putem spune că ești. Dacă-ți place, noi nu ne băgăm. Asta e.

La mulți ani, Românio, la mulți ani încă o dată. Ți-am pregătit, de ziua ta, o listă cu lucrurile care ne fac mândri. Hai să le privim împreună, să ne simțim bine și noi, măcar o dată-n an!
Așa începe ediția specială Starea nației, pe care v-am pregătit-o astăzi, la România TV!


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Ssst, nu spuneți nimic rău despre gloabele condamnatului Pițurcă. Televizează trustul Intact meciul retur!

>