Dovada că jandarmii au folosit armamentul din dotare, la Ploiești. Plus povestea evenimentelor, pentru capetele pătrate de la Jandarmerie

în Arhivă
03
decembrie
8'
0

Deși pare foarte complicată, povestea suporterilor Petrolului care au vrut să vadă pe viu meciul cu Steaua e foarte simplă. 1300 de ploieșteni au fost întorși din drum fără vreun motiv serios, în seara meciului Steaua – Petrolul. Sute de mărturii, apărute zilele astea, demonstrează că jandarmii nu doar au comis un abuz, întorcând coloana de mașini, ba au pus la cale un adevărat scenariu de război, pe care l-au urmat cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună. Au căutat scandalul, i-au provocat pe suporteri, ajungând în cele din urmă să arunce cu gaze lacrimogene în mașini în care se aflau copii de 12 ani, femei și bărâni de 75 de ani. Nu există adjective suficiente pentru a caracteriza comportamentul acestor brute, doar norocul făcând ca acum să nu discutăm despre incidente soldate cu moartea unor oameni.
Aseară, la ediția specială a emisiunii Presing, realizată de Marius Visarion, am ascultat, în studio fiind, mărturiile celor prezenți la incidente. De la suporterii din prima linie, la șoferi de autobuz, de la copii de 12 ani și mamele lor, la bătrâni care plătesc abonament la club și merg după echipă în deplasări, toți au aceeași versiune. E greu să încerci să faci trei oameni să spună aceeași poveste. Deci, când sute de oameni povestesc aceleași scene de groază, atunci cea care are o problemă este Jandarmeria.

Am fost sunat de Bogdan Dinu (Sponsoru) duminică seară, în jurul orei 19,30. Mi-a povestit scenele de groază care se petrec acolo. Bogdan nu mă sună când suporterii fac prostii. Imediat după acest apel, am primit vreo zece telefoane, de la diverse persoane aflate în acea coloană. Oameni serioși, cu carte, care muncesc și care au marele defect de a iubi o echipă de fotbal. Cu toții spuneau același lucru, că jandarmii bat tot ce prind, nu țin cont că e vorba de femei, copii, oameni în vârstă. Pentru că era beznă, nimic nu se putea filma. Am publicat rapid știrea, care a urcat pe România TV. În paralel, alți jurnaliști au aflat ce se întâmpla la Domnești și au relatat incidentul. Jurnaliștii sosiți la fața locului nu au fost lăsați să filmeze. I-am sfătuit atunci pe oameni să-și facă poze și să mi le trimită. Le-am publicat imediat și, spun suporterii, la un moment dat, violențele au încetat, venind în schimb ordinul de întoarcere a coloanei. O coloană în care se aflau, atenție, și mașini care au fost sfătuite să se alăture coloanei, pentru a li se oferi protecție. Vă dați seama, ce imbecili! Ei îi sfătuiesc pe oameni să se alăture coloanei, oameni care nu au treabă cu galeria, și apoi tot ei, jandarmii, îi întorc pe toți din drum.
Cu o jumătate de oră înainte de revenirea la Ploiești, primesc din nou telefoane. ”Mergem în centrul Ploieștiului, să facem un protest împotriva comportamentului jandarmilor.” A fost momentul în care am pus mâna pe telefon și l-am sunat pe Marius Sersea, prefectul Ploieștiului. I-am povestit ce s-a întâmplat, era la curent cu evenimentele. Apoi l-am sfătuit să meargă în centru și să-i aștepte pe oameni, pentru că sunt foarte nervoși și dacă nu discută cineva cu ei vor exploda. Mai mult, l-am atenționat că jandarmii de la Ploiești ar trebui să-i preia pe suporteri, care sigur plănuiesc să se răzbune pe cei care i-au bătut fără motiv. Totul s-a întâmplat așa cum mă temeam că se va întâmpla. Jandarmii de la București i-au adus pe suporteri până în centru, unde i-au provocat din nou, bătându-i imediat ce puneau piciorul jos din autocare. Zeci, sute de oameni, spun același lucru: ”s-au deschis ușile, am dat să ies, m-am trezit cu un baston în cap, din senin. Jandarmii nu știau Ploieștiul, nu înțelegeau de ce unii am oprit în Bariera București, să mergem la casele noastre, iar alții merg mai departe.” Sunt prea mulți oameni care au aceeași poveste, care au văzut aceleași lucruri.
Da, lucrurile au degenerat, iar suporterii au răspuns, aruncând cu pietre și cu tot ce-au avut la îndemână. Nu, nu e normal. Dar e normal să te lași bătut de jandarmi, să-ți vezi prietenii măcelăriți de niște oameni care nu țin cont de nimic, ci doar vor să bată? Aseară, la emisiune, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei spunea că într-un stat de drept nu violența e soluția. L-am întrebat dacă are copii și ce-ar fi făcut dacă al său copil ar fi primit, pe geamul unui autobuz, o grenadă lacrimogenă. În niciun caz nu ar fi reacționat violent, spune dânsul. Eu garantez că orice om normal ar fi reacționat violent în acele momente. Statul de drept le asigură cetățenilor siguranța, domnule Dragomirescu, stat de drept nu înseamnă că jandarmii pot inventa o situație de criză, pentru ca apoi să poată lovi sute de cetățeni, în numele restabilirii ordinii publice. Și unde? Pe un câmp, în beznă, asigurându-se asftel că nimeni nu poate filma incidentele.

Iată dovada clară că jandarmii au folosit la Ploiești armamentul din dotare și că, susținând contrariul, domnul Dragomirescu este ori neinformat ori mincinos. Aveți trei folografii, una cu rănile lăsate de echipamentele folosite de jandarmi, alta cu una din zecile de bile de cauciuc culese de suporteri din centrul Ploieștiului și o a treia cu un jandarm ținând în mână o pușcă. Sunt zeci de oameni care i-au văzut pe jandarmi trăgând în mulțime și lovind în zona roșie (capul și coloana), comportament interzis în astfel de situații.

glont_cauciuc pusca_jandarm suporter_impuscat

 

Întrebări:
1. Cine și de ce a ordonat întoarcerea coloanei cu suporteri la Ploiești?
2. Cine a decis ca jandarmii să oprească mașinile în câmp, în beznă, unde nu se poate filma și să treacă la atacarea mașinilor cu armamentul din dotare?
3. Cine a decis ca jandarmii care i-au bătut pe suporteri să vină cu aceștia până în centrul Ploieștiului?
4. De ce, sunat de mine și avertizat în legătură cu ce urmează, prefectul Marius Sersea nu s-a deranjat de la șprițul de 1 decembrie, pentru a-i aștepta pe suporteri și pentru a le spune că va căuta să li se facă dreptate, încercând astfel să-i liniștească?
5. De ce jandarmii de la Ploiești nu i-au preluat pe suporteri de la granița de județ, știut fiind faptul că cele două părți se cunosc și se înțeleg foarte bine?
6. De ce s-a folosit armament, inclusiv împotriva jurnaliștilor prezenți la Ploiești (colega mea, Oana Stoica, a fost lovită cu o grenadă lacrimogenă, doi cameramani au fost loviți de jandarmi, înjurați și amenințați că vor fi bătuți mai tare de cât suporterii dacă vor continua să filmeze?
7. De ce s-au dat gaze, de ce au fost loviți oameni care nu aveau legătură cu conflictul, de ce s-au folosit gloanțe de cauciuc, de ce s-au spart capete?

Ce ar trebui să se întâmple acum? Simplu. Un proces colectiv. Sau mai bine o mie de procese. O mie de cetățeni, cei mai mulți dintre ei contribuabili cu acte-n regulă și impozitele plătite la zi, care s-au organizat, au plătit transport și bilet, au fost privați de un spectacol sportiv de către jandarmi. Imbecilul care a dat ordin ca mașinile să fie întoarse din drum trebuie să plătească. Iar o mie de procese ar trebui să miște ceva în această instituție plină de capete pătrate.
O să pun declarația premierului Victor Ponta, că jandarmii au acționat corect la Pungeși și în cazul suporterilor ploieșteni, pe seama faptului că omul nu a fost informat în legătură cu ceea ce s-a întâmplat. Dar să știți, domnule Ponta, că ar trebui să credeți mai degrabă o mie de cetățeni decât 50 de jandarmi și niște imbecili care-i comandă. Pentru că dacă Andrei al dumneavoastră primea niște gaze de dispersie în ochi, nu cred că le dădeați dreptate jandarmilor, nu?

PS. Colac peste pupăză, aflu acum că la ședința tehnică pentru meciul de mâine s-a prezentat domnul Balint, comandantul de la București, semn că aceiași jandarmi se vor ocupa de ”siguranța” suporterilor la partida de mâine, din Cupă. Asta în condițiile în care acleași purtător de cuvânt Dragmoirescu ne-a asigurat aseară, la emisiunea Presing, că jandarmii de la Ploiești vor asigura obiectivul mâine seară. Deci, cine are interes ca mâine să fie un nou conflict, la stadion? Și cine vrea să discrediteze cea mai frumoasă galerie din țară, pe singurul stadion care se umple etapă de etapă?


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Despre interesantul dosar în care a fost arestat Răzvan Alexe sau ce mai inventează evazioniștii

>