Să reevaluăm, deci!

în Arhivă
27
februarie
4'
0

 „Selfie” – adică autoportret fotografic realizat cu un telefon mobil şi publicat apoi online pe reţelele de socializare – a fost ales cuvântul anului 2013. Un selfie și-a făcut și președintele Obama, la funeraliile lui nelson Mandela, alături de premierul danez, Helle Thorning-Schmidt, de-a supărat-o pe soția lui, Michelle.

La noi, Victor Ponta și Crin Antonescu au avut probleme doar când pesedistul își făcea un ”selfie” cu președintele Traian Băsescu. La fel ca Michelle Obama, Crin Antonescu se supăra foarte tare când Ponta apărea alături de președintele țării. Ba, pentru o bună perioadă, Antonescu a fugit efectiv de președinte, deci de un selfie cu acesta nici nu se punea problema.

Acum, după ruperea USL, am aflat cu stupoare că domnul Crin Antonescu a avut șansa de a face un ”selfie” cu Traian Băsescu, chiar în perioada în care îl certa pe victor Ponta că prea coabitează – acesta, a fost, probabil verbul anului 2013 în România, cu președintele. Acum, domnului Antonescu nu i se mai pare deplasat să pozeze alături de președintele Băsescu, ba chiar o spune răspicat că se poate vedea și de o sută de ori cu Traian Băsescu. Dintr-o dată, ceea ce era condamnabil este perfect frecventabil. Ceea ce era de neconceput devine un loc comun.

De aceea, văzând și felul în care presa și opinia publică în general se repoziționează după acest divorț din USL, eu propun ca verbul anului 2014 în România să fie a reevalua. Sau, dacă vi se pare prea puțin să avem un singur termen pentru tot anul, atunci ăsta să fie cuvântul primului trimestru din acest an.

 

Toată lumea reevaluează acum. Dar două sunt reevaluările majore. În primul rând, băsiștii îl reevaluează pe Crin Antonescu, iar exercițiul este fabulos. Să vezi oameni care l-ar fi decapitat pe Crin Antonescu dacă l-ar fi avut în față spunând acum ”să știi că nu e atât de rău, ba chiar el era partea bună din USL-ul ăsta”. Da, e amuzant cum a ajuns Crin Antonescu această Elena Ceaușescu a cuplului uselist, nășit de varanul Voiculescu.

Apoi, liberalii sunt deja în plin proces de reevaluare al lui Traian Băsescu. Nu e vorba de vreun partid, pentru că PDL s-a delimitat deja de Antonescu și de dorința lui de a revendica dreapta, e vorba strict de Băsescu. Dacă îl crede cineva pe Antonescu acum, după tot ce-a spus despre Băsescu asta e treaba fiecărui alegător și în primul rând a domnului Antonescu.

Singurii care nu reevaluează nimic sunt pesediștii. Pe ei i-a durut în moțul de la bască de la început de Antonescu și de PNL. Aveau nevoie de cât mai mulți în căruță și, foarte important, de unii care să le mai îndulcească în ochii electoratului imaginea de urmaș al partidului comunist. Și-au atins scopul, știind că în nicio variantă nu ar avea cum să-l susțină pe Antonescu la prezidențiale. Și-au jucat excelent cartea. Pentru că e mare, PSD nu are nevoie să reevalueze. Lucrează cu oricine. Și, având puterea, deci accesul la resurse, poate rupe oricând, așa cum încearcă și acum, bucăți suficiente din alte partide, slăbindu-le.

Nu putem spune deocamdată dacă și cum va reevalua electoratul această ruptură a USL și noile mișcări de trupe de pe dreapta. O dreaptă pe care, stânga fiind ocupată, și-o dispută destul de mulți. Sigur, marii sociologi plătiți de partide ne pot face în cinci minute un sondaj, să ne lămurească.

Adevărul e că dacă politicienii se reevaluează între ei, alături de taberele lor de idolatri, intrați din nefericire prea adânc și în presă – îi vedeți lătrând seară de seară, fără să mai țină cont că pe legitimația lor nu scrie membru de partid, ci jurnalist -, beneficiind de lipsa de educație și de atitudine a românilor, alegătorii nu par să reevalueze. Astfel, indiferent de mișcările de pe scena politică, indiferent de circul oferit și de alianțele care ar mai putea apărea, rămâne cum s-a stabilit de ceva timp: în România, alegerile se cumpără! Aici, n-avem ce reevalua!


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Ponta și Crin trebuie să-i mulțumească președintelui iubit. Băsescu ține USL-ul în picioare

>