Despre căciuli prea mari şi fenomenul FC Petrolul

în Arhivă
11
iulie
7'
2

fcp_mutuDe ceva timp, la FC Petrolul doar mă uit, la fel ca orice ploieștean iubitor de fotbal. Deși ajung mai rar decât mi-aș dori la meciuri, am grijă să le văd pe toate. Nu-mi place de multe ori ce văd. Cred în continuare că clubul nu are o strategie coerentă, un plan pe termen mediu măcar. Mi se pare o sinucidere să desconsideri sectorul juvenil așa cum o face FCP și mi-e clar că totul se face după ureche, de la transferuri până la marketing, deși unii jucători plecați la cluburi necunoscute pot aduce, am văzut, sume frumușele în conturi. De asemenea, cred că acest club nu dă comunității ceea ce comunitatea oferă, adică o susținere cum nu are nimeni în țară. E opinia mea, nu trebuie să fie cineva de acord cu ea.

Am considerat că misiunea pe care ne-am luat-o toți cei care am pornit, în 2006, campania ”Petrolul e al nostru!”, strângând semnături pe străzi și obligând, practic, primăria să facă o prioritate din Petrolul, s-a încheiat în momentul în care numele de FC Petrolul a trecut în patrimoniul consiliului local, iar echipa și-a schimbat patronii. Da, se pot spune destule despre actualii patroni ai FC Petrolul, inclusiv despre problemele lor sau ale rudelor cu legea. Mai mult, potrivit unui raport făcut de curând de băieții de la Antifraudă, aflu că lucrurile nu ar sta tocmai bine în evidența contabilă a Petrolului.

Dar atâta timp cât, din punct de vedere al performanțelor sportive, clubul a mers, iar echipa s-a bătut pentru titlu în ultimii doi ani până aproape de ultimele etape, nimeni n-a mai stat să despice firul în patru.

Din păcate, situația de la FC Petrolul nu este deloc liniștitoare pentru suporteri. Iar faptul că pentru problemele financiare se aruncă pisica în curtea noastră, a ploieștenilor, mi se pare prea mult. Pentru că asta se întâmplă acum. Explic.

SC FC Petrolul SA este o societate pe acțiuni, controlată în trecut de hoții fotbalului ploieștean, Liviu Luca și Florin Bercea. De ce nu se află cei doi în niște anchete serioase pentru banii sindicatului, pe care i-au spălat prin această societate, nu știu. Adică, pot doar să presupun că unele sume spălate sunt interesante pentru procurori, altele nu sunt. Că așa funcționează justiția independentă din România. Bun. La un moment dat, SC FC Petrolul SA a fost preluată de actualii patroni, adică de familia Capră. Aceștia dețin așadar toate bunurile societății. Raportându-ne la fotbal, asta înseamnă lotul de jucători (deși aici e o chichiță aducătoare de bani, jucătorii fiind plătiți prin intermediul unui ong, care are contract cu primăria – dar despre asta, într-o ediție viitoare) și locul din prima ligă – licența, deci – sunt ale familiei Capră. Stadionul, numele de FC Petrolul, culorile și palmaresul clubului ne aparțin nouă, ploieștenilor.

Noi, ploieștenii, prin Consiliul Local Ploiești, am acceptat (nu toți, desigur, dar foarte mulți dintre noi) ca performanțele sportive ale acestui club – din care noi nu câștigăm nimic, atenție! – să fie premiate din banii noștri. Și s-a întâmplat asta, majoritatea USL din consiliul local (pe care primarul n-o mai are acum) votând pentru alimentarea conturilor asociației Lupii galbeni, de unde sunt plătiți fotbaliștii, așa cum vă voi explica după revenirea din vacanță.

Toate bune și frumoase, până când pe fir a intrat DNA. Totul a plecat de la o plângere făcută de o fostă angajată a primăriei, care susține că a spus că modul în care se face finanțarea este ilegal, dar că nimeni nu a ascultat-o. O prostie fără margini, spun eu, spun specialiștii primăriei, spune Curtea de Conturi și spun 27 de consilieri locali, chemați să dea cu subsemnatul la DNA. Deși totul este făcut, atenție, cu bună credință față de lege, adică s-au căutat luni întregi rețete legale de finanțare, apetitul procurorilor pentru primarii de o anumită culoare nu doar că a alimentat acest caz, dar circulă deja în jurul dosarului ipoteza că în curând primarul Bădescu și mai mulți consilieri locali vor fi trimiși în judecată pentru că au votat susținerea din bani publici a performanțelor FC Petrolul.

În aceste condiții, consiliul local a luat singura decizie logică: suspendarea susținerii financiare a FC Petrolul, până la încheierea anchetei DNA. Că nimeni nu votează, indiferent cât de sigur ar fi pe ceea ce face, să se bage singur în pușcărie, nu?

Ei bine, ce face asociația Lupii galbeni, pendinte de FC Petrolul? Dă Primăria Ploiești în judecată, pentru sumele promise pentru premiere. E mai rău ca-n filmele cu proști. Ba, jucătorilor și suporterilor care se bat pentru abonamente li se bagă în cap că primăria are banii în cont, sunt pregătiți, dar că din rațiuni politice nu se dorește virarea sumelor restante. Ei bine, acest termen ”restant” e interesant. Pentru că sumele pentru premierea performanțelor FC Petrolul sunt aprobate în baza bugetului, neexistând termene de plată. Adică, avem să vă dăm, dar vă dăm când putem. Mai mult, în ședința extraordinară de consiliu local în care s-a prezentat scrisoarea de la FC Petrolul, consilierul Gheorghe Sârbu (reprezentant al noii majorități PNL – PDL și posibil viitor viceprimar) a spus clar că nu se va aproba niciun leu pentru FC Petrolul înainte de soluționarea anchetei DNA.

Așadar, pentru patronii FC Petrolul SA există trei variante. Prima, cea mai bună, este implementarea unui management performant la club, care să ducă la atragerea unor finanțatori puternici. Adică nu cămătari sau fotbaliști care să împrumute conducerea clubului cu una, două, trei sute de mii de euro, nici dealeri de mașini care să dea praful de pe tobă, ci băieți cu niște sute de milioane de euro în conturi. Desigur, ăstora trebuie să le explici ce se întâmplă cu banii lor, ceea ce ar putea fi o problemă. A doua variantă este un drum la DNA. Nu pentru a da explicații în alte dosare, ci pentru a se încerca urgentarea anchetei. Adică, știți, avem și noi niște bani de luat de la primărie, nu vreți să vă grăbiți nițel? Atenție mare, însă, astfel de acțiuni pot fi încadrate la intimidarea justiției și se lasă cu dosare penale. A treia variantă, deloc de neglijat, este vânzarea de acțiuni. O parte sau toate. Din moment ce clubul a ajuns să stea în banii promiși de ploieșteni ca premiere pentru jucători, înseamnă că actualul patronat nu are forța necesară să susțină echipa, așa cum s-a angajat când consiliul local a fost de acord să-i permită să joace sub numele de FC Petrolul. Deşi din cifre reiese altceva, clubul făcând anul trecut 1,5 milioane de euro profit.

Așadar, atâta vreme cât pe SC FC Petrolul scrie SA, așa cum e normal, iar acțiunile astea nu sunt la noi, la ploieșteni, și nici nu trebuie să fie, nu putem fi făcuți responsabili în niciun fel de lipsa de finanțare a clubului. Noi am făcut din banii noștri o bijuterie de stadion, pe care l-am plătit dublu ca să aibă unii ce fura, și am pus la dispoziție un nume uriaș, încărcat de istorie. A fi dați în judecată pentru că unii nu sunt în stare să se finanțeze e deja mult prea mult. Ține de un tupeu greu de digerat.
(apărut astăzi, în publicația altPHel)

 


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Doctori în prostie

  • >