Cum arată lumea ta? E lumea în care vrei să trăiești?

în Cărţi
30
aprilie
4'
6

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Malcolm Gladwell povestește în Outliners (tradusă la noi Excepționalii, la Publica) despre misterul din Roseto. Pe scurt, deși vă recomand să citiți cartea, are doar astfel de povești, excepționale, lucrurile stau așa. Pe la 1880, paesanii dintr-o localitate numită Roseto, situată în Foggia, la poalele Apeninilor, aud de tărâmul oportunităților, de dincolo de ocean. Și cum treaba nu mergea deloc bine la minele din marmură din zonă, 11 oameni – 10 zece bărbați și un copil – decid să plece la New York. Rând pe rând, țăranii din Roseto vin în America, abandonând total satul lor de origine. Doar în 1894, 1200 de italieni au solicitat pașapoarte. Deci, plecau ăștia la muncă în străinătate mai rău ca românii noștri după 89.
Oamenii s-au stabilit în Pennsylvania, lângă orașul Bangor. Și-au făcut biserică, pe care au numit-o Our Lady of Mount Carmel și localitatea a prins viață. De-a lungul străzii principale, botezată Garibaldi, au început să apară case, dar și o școală, o mânăstire, un cimitir. Denumit inițial Mica Italie, orașul a căpătat apoi numele de Roseto, iar la începutul secolului trecut nu se vorbea acolo decât italiană.
Și asta ar fi rămas povestea dacă un medic din zonă, Stewart Wolf, nu ar fi observat că foarte rar existau în Roseto oameni până în 65 de ani care să aibă probleme cardiace. De ce oare, s-a întrebat medicul. Și s-a pus pe cercetare. Și-a luat niște studenți, a început să facă analize, iar concluziile au fost incredibile. Starea bună de sănătate a oamenilor din Roseto nu se lega în niciun fel de calitatea aerului, de alimentație, de o viață fără vicii. Ba, studiile au stabilit că din contră. Mulți dintre locuitori se luptau cu obezitatea, și mai mulți erau fumători înrăiți. Să fie o chestie genetică, s-a întrebat medicul. Și apoi a cercetat. Nț, nici asta nu era. A fost chemat în ajutor un sociolog, studenții care făceau studiile au mers din casă în casă, au stat de vorbă cu oamenii.
Secretul oamenilor din Roseto era simplu. Era chiar Roseto. Erau sănătoși datorită lumii pe care o creaseră pentru ei, o lume în care se simțeau foarte bine. Vă dați seama, să prezinți la o conferință medicală despre ”beneficiile magice ale oamenilor care se opreau pe stradă pentru a sta de vorbă și serveau masa împreună cu trei generații, în familie”? Cine s-ar fi gândit atunci la sănătate din perspectiva comunității?

Așadar, spune Gladwell:

valorile lumii în care locuim și oamenii cu care ne înconjurăm au un efect profund asupra ființei care devenim.

Și-acum, vă întreb: v-ați gândit cum arată lumea voastră? Lumea pe care v-ați creat-o? Cum sunt oamenii care vă sunt alături? Sunteți mulțumiți de voi, sunteți mulțumiți de ei? Vă place lumea voastră? Nu cea de pe Facebook, cea reală. E o lume care aduce măcar puțin cu ceea ce se petrecea în Roseto, în 1950? Sau e o lume mai apropiată de Oana Zăvoranu și Mărioara moartă?
Să ne gândim, zic, până nu e prea târziu. Cât mai e timp să ne facem o lume a noastră, un mic Roseto, de care să fim mulțumiți și cu care să fim profund împăcați. Și dacă fiecare reușește să facă asta la scară mică, la el în familie, în cercul lui de prieteni apropiați, poate că ai noștri copii vor putea trăi într-o lume mai bună. Ce spuneți?


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Despre încredere

 • Cine tace consimte!

  Asta deci a consimtit?

  Mda, cea mai buna emisiune din tembeliziunile din limba romana!! Felicitari d-le Dragos sinteti un zeu pentru romanii din Grecia. Privesc emisiunea pe balcon seara la 27 grade cu o bere greceasca-n bot. Cel mai tare e insa raspunsurile din Vocea Poporului (Vax populi) , ma unde traiesc cremvustii aia , pe Luna, zona Roumunia? Ha,ha , supertare emisiunea, FELICITARI ENORME. Toate emisiunile le hacui de pe net , ca-mi plac enorm si vreau sa le am pentru posteritate.

  DOOMNEZEU Legendofmir

  Αθήνα / Ελλάδα

 • Buna ziua.
  De citeva luni urmaresc emisiunile dumneavoastra de la TVR 1, imi plac si va marturisesc faptul ca la unele chiar rid in hohote.
  La emisiunea din 30 aprilie mi-a placut chiar si rubrica VAX POPULI care in ultima vreme a devenit mai veridica iar de data asta chiar m-a distrat (ala cu „2 mai ziua tineretului UTC-ist, sarbatoare la fel de mare …”, tanti cu 1 mai si 23 august „sarbatori din mosi-stramosi lasate de dumnezeu … care trebui’ toate facute” si mosulica ala care sarbatorea prin „placere” m-au facut sa rid cu pofta).
  Totusi la aceeasi emisiune cred ca s-a mai intimplat ceva …
  Dupa introducerea dumneavoastra despre discutiile presedintelui, dupa sumarul emisiunii, este un interval de citeva secunde in care sinteti filmat dar nu se aude ceea ce spuneti …
  Intrebarea mea este: ce ati spus in acel interval, mai precis la minutul 4:05 al emisiunii ???
  :):):)

 • …sa va spun ceva,ce mi se pare mie mai important decat aceste exemple minunate – Dumnezeu ne lasa pe lume diferiti unii de altii intr-o comunitate(sat,popor…) si la fel de diferite sunt si comunitatile respective,care au in spate o istorie……
  Noi,cei de AICI,avem rani greu de vindecat…..Trebuie sa ne ridicam fiecare cu propria putere,sa ne oblojim ranile si,cand putem sa ne amintim cine suntem,sa ne cautam semenii,sa-i ajutam sa se ridice,sa-si aminteasca si,,mai departe ,sa refacem ce s-a pierdut.Daca acest proces de REFACERE incepe,nu avem nevoie sa ne mai intristam ca unii din noi,nu vom vedea mai mult decat ce traim acum.Domnule Patraru,dv-stra faceti multe lucruri in acest sens….Drumul este insa greu si trebuie ca pamantul acesta sa -si adune sevele si sa zamisleasca fiinte intelepte si puternice,care sa ne scoata la lumina de altadata……pe noi care murim acum,pe cei care se vor naste maine si mai tarziu.
  Trebuie sa lasam scrise povestile tragice traite de noi acum,pt ca ele sa nu se repete….
  Am citit cu ani in urma ca,in M-tii Bucegi va fi centrul spiritual al planetei….Sa nu zâmbim…..avem voie sa credem.

 • Salut Dragos esti simpatic si inteligent esti singura persoana de pe ,,sticla,, care ma tine treaz la ora cand sosesti.Felicitari pt. ce vorbesti si ce scrii.P.S. As vrea sa stii ca sant de 15 ani in nordul Italiei ,pt.mine ,,Localitatea ROSETO,,se gaseste la 1400 km distanta.Voi reveni in PATRIA MAMA fiindca in acest an fetita mea cea mare va incepe scoala.

 • >