Ba pe-a mamei dumneavoastră, domnule Adrian Năstase!

în Arhivă
20
mai
7'
15

adrian_nastaseVai, domnul Adrian Năstase este de-a dreptul dezgustat de… dar mai bine-l las pe dânsul să spună. Vă rog, domnule fost cel mai bun prim-ministru al României:

„Cererea şi oferta în politică şi în divertisment se întâlnesc tot mai jos, dar în politică, după plecarea lui Traian Băsescu, sunt unele şanse de redresare”.

Modalitatea de a fi popular in comunicare a ajuns să insemne să te adresezi complice telespectatorilor sau unor interlocutori imaginari, mângâindu-i amical pe crestet sau certându-i cu formula „bă”. Formulă care inlocuieste, tot mai des, variantele „dumneavoastră”, „domnule”, stimate coleg”, „prietene”, „excelentă”. La limită, poti intra, fără să vrei, intr-o altă emisiune, in categoria „dragilor”.

„Din păcate, procesele de manelizare, cancanurile, derizoriul creează o presiune care se va regăsi în disputele electorale viitoare. Emisiunile de tip ‘Vacanta mare’ şi ‘Las Fierbinti’ reprezintă o formă de drog administrat zilnic şi care generează dependentă. Temele de tip ‘Elodia’ abundă. Ce pot învăţa cei tineri din aceste emisiuni?”.

„Pamfletul a devenit o modalitate de a înjura, de a insulta sau de a calomnia fără să existe responsabilitate”.

Uau! Domnule Năstase, putem să vă atingem?
Vă întreb așa, cum o să mă întrebe pe mine mama, după ce-o să citească acest text, care i se va părea prea dur: nu vă e un pic rușine? Pe cuvânt, v-ați apucat să dați lecții acum? Practic, între dumneavoastră și Robert Turcescu nu există nicio diferență cu privire la percepția pe care o aveți despre propria persoană. Nici dumneavoastră și nici el nu înțelegeți ce-ați făcut! Și, mai grav, credeți că aveți încă legitimitatea nu de a spune lucruri, ci de a avea pretenția să fiți urmați de oameni, să fiți cumva purtătorii unui mesaj care să găsească rezonanță în mase.
Sigur, aveți nevoie să vă mințiți seară de seară în oglindă, domnule Năstase, că sunteți un om ok, că mai aveți ani buni în față să demonstrați asta. Îmi pare rău să vă anunț, dar gata, pentru dumneavoastră s-a terminat joaca. Ați condus cel mai odios regim de care a avut parte România după 89. Cea mai groaznică perioadă, din punctul de vedere al libertății de exprimare. Ați folosit banii statului pentru a cumpăra și a închide gura jurnaliștilor. Ați baronizat țara, ați dus la nivel de artă jaful din bani publici. Ați mutilat legi, ați siluit fără jenă, în văzul tuturor, cu rânjetul ăla odios pe față, orice idee de stat de drept și de separare a puterilor în stat. Ca să vă dați seama ce-ați făcut acestei țări, când vă uitați în oglindă să știți că ăla pe care-l vedeți este omul care ne-a adus zece ani de Traian Băsescu. Da! Atât de rău ați fost pentru țara asta, încât nouă ni s-a părut că Băsescu e bun. De două ori!

Și-acum veniți să ne dați lecții? Să ne spuneți că e nociv ce se petrece la televizor? Era mai bine între 2000 și 2004, nu? Când la televizor nu se dădea nimic fără aprobarea dumneavoastră. Da, o fi nociv ce e acum, este nociv, și eu sunt de părere că asistăm la o degradare a discursului mediilor tradiționale, accelerată de criza economică și de explozia noilor media. Da, CNA-ul ar trebui să-și facă mult mai bine datoria. De pildă, eu aș interzice trei sferturi dintre desenele animate de pe Cartoon Network, dacă tot ați făcut referire la educația copiilor. Și eu sunt de acord că pamfletul nu trebuie să existe la tv (atenție, se face o confuzie mare între pamflet și satiră), de-aia pe genericul emisiunii Starea nației scrie: Această emisiune nu este un pamflet. Și, da, cred că toți jurnaliștii trebuie să răspundă pentru ceea ce scriu și ceea ce spun.
Vremurile se schimbă, infotainmentul și tabloidizarea excesivă au pus stăpânire pe presă, mass-media a abandonat rolul de watchdog și (se întâmplă la nivel mondial, să știți, nu e o fiță românească) a devenit purtătorul de cuvânt al corporațiilor și al instituțiilor statului. Care și-au schimbat și ele poziția și, după atentatele teroriste, comit abuzuri față de cetățeni, îngrădindu-le din drepturi, tocmai în numele luptei antiteroriste. E mult de discutat, iar specialiștii au, la nivel mondial, această dispută – dacă presa ar trebui să educe și să informeze sau să distreze sau toate trei în același timp – de la 1880, de când britanicii și-au dat seama că dezvoltarea presei (deci informarea și educarea publicului) este singura cale de a opune rezistență dorinței maselor de a avea acces la putere. De când crimele lui Jack Spintecătorul erau reflectate în presa așa-zis populară (actualele tabloide), oripilând elitele vremii. Așa că nu ne spuneți nimic nou, păreți o țață proastă care se miră că acum televizorul e în culori.

Și cine spune că presa nu face bine ce face? Un tip care a vrut și a și reușit pe alocuri să suprime presa, cât timp a fost prim-ministru? Un bolnav de putere care afirmă în continuare despre el că a fost cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut România! Dacă presa nu s-a consolidat în ultimii 25 de ani, e și din cauza dumneavoastră, domnule Năstase. Ați vămuit banii care ajungeau la presă, influențând piața liberă prin favorizarea exitenței unor oficioase și sugrumând orice investigație care viza jaful din bani publici. Asta le-a permis baronilor să se ridice, să controleze instituțiile, iar dumneavoastră să vă credeți de neatins. Noroc că poporul nu s-a lăsat prostit și v-a trimis acolo unde vă e locul. Chestiune la care, până la urmă, a pus umărul și justiția.

Textul lui Adrian Năstase se încheie apoteotic: ”Astăzi, se implinesc 25 de ani de la alegerile din 20 mai 1990. S-au schimbat multe lucruri. Din păcate, unele nu in bine.” Ba, cele mai multe s-au schimbat în bine, domnule Năstase. Iliescu nu mai e președinte. Dumneavoastră nu mai sunteți prim-ministru. Comuniștii și securiștii vechi mor, chiar dacă, iată, grație dumneavoastră și criminalului de Iliescu, am fost nevoiți să așteptăm să plece pe cale naturală. N-am fost în stare singuri să îi facem să ne lase în pace. Instituțiile statului au început să se miște, sunt arestați premieri hoți, sperăm și foști președinți, și amante de foști președinți, deci să știți că noi suntem din ce în ce mai bine. Sperăm ca alor noștri copii să le fie chiar bine. Dar pentru asta trebuie ca dumneavoastră și alții precum dumneavoastră să nu mai aibă nimic de decis în țara asta.

Sigur, puteți comenta. Vedeți, domnule Năstase, asta-i frumusețea democrației în România de azi. Dumneavoastră puteți spune orice, iar eu pot să vă trimit pe unde-ați ieșit fără ca prim-ministrul să mai aibă puterea și nici preocuparea să-mi închidă gura, folosind instituțiile statului, așa cum se întâmpla între 2000 și 2004. Domnule Năstase! Excelență! Luați-l și pe tovarășul Iliescu și vedeți că v-am rezervat un loc la groapa de gunoi a istoriei!


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Fii bara unei porți de fotbal, dacă e nevoie! Pentru ca ei să n-o dea în bară!

 • Da, chiar te crucesti de perceptia ciudata pe care o au specimenele astea despre ele insele. Toti sufera de „sindromul Petrache Lupu”. Toti se cred providentiali pentru natia asta, indiferent de ororile pe care le-au savarsit. Oare nu ar fi oportuna o constituire a unei structuri „Psihologul Poporului” tot asa cum exista intitutia Avocatul Poporului, care sa nu mai lase la butoane toti grandomanii, paranoicii si schizoizii? Niste teste simple de specialitate cred ca ar baga in bazele de tratament cam 90% din persoanele publice si din clasa politica actuala.

 • Câteodată îmi este frică pentru dvs. că îndrăzniţi să scrieţi asemenea adevăruri care ne-au durut ani la rând şi încă ne dor pentru că nu am îndrăznit să facem nimic! Îmi este frică şi pentru mine pentru că îndrăznesc să distribui asemenea articole, dar nu mă pot abţine! Mulţumesc pentru că exsişti!

 • Atât de rău a fost Năstase încât l-am votat pe Băsescu.
  Atât de rea a fost perioada 1997-2000 încât ne-am întors la Iliescu. De data asta cu Năstase bonus.
  Ambele idei sunt „proaste și greșite”.

 • Lui Basescu nu i se gaseste o casa pe gustul si meritul sau ? Cu o sufragerie foarte mare pentru musafiri (toti pupincuristii lui, fosti si actuali), cu un birou mai mic pentru el si sticlele de alcool, gheata etc.
  Ponta sa fie retras din baroul de avocati, sa dea banii inapoi luati ca avocat, pentru ca nu mai este DOTORE, parca a renuntat la titlu.
  Sa fie suplimentata marmelada in puscarii, sa ajunga la toti, inclusiv la viitorii locatari, sa nu se mai bata pe mincare Mazare cu Pandele goagal.

  Vasile.

 • >