Serena a vrut să arate că e om

în Sport
06
iunie
3'
17

Mingea-i pleacă din rachetă cu 195 de kilometri la oră, iar al douăzecilea turneu de mare slem pare o formalitate pentru ea. Chiar și chinuită de o răceală și după patru partide în care a revenit de la 0-1 la seturi, Serena are pe zgura încinsă de pe Philippe Chatrier două mingi de break și 4-1 la game-uri în setul al doilea, după ce l-a câștigat pe primul lejer, cu 6-3. Totul părea atât de ușor, publicul era aproape iritat că va pleca după doar 50 de minute, fără a avea ceva de ținut minte sau de povestit, din această finală.
În acel moment, ceva se întâmplă. Serena se clatină ușor, scapă mingea, aducând aminte de episodul acela jenant din 2014, de la Wimbledon, când într-o partidă de dublu a fost nevoită să renunțe, din cauza unei stări de rău (beție, au spus atunci mulți). Americanca pierde incredibil game-ul și-l oferă cadou pe următorul, în care face nu mai puțin de patru duble greșeli.
Safarovei nu-i vine să creadă! S-a defectat fiara? Să fie oare adevărat? Privirea Serenei este din ce în ce mai tulbure. Se clatină aparent fără motiv. Mingea plecată din racheta ei găsește mai degrabă plasa, primul serviciu ocolește terenul de țintă, reverul în lung de linie ia traiectorii demne doar de amatori. Se face 4-4, apoi 4-5. Din căprioara inofensivă, ținută la respect de bombele Serenei, Safarova se transformă într-o lupoaică, atunci când simte miros de sânge. Ochii albaștri îi sticlesc, iar pumnul amenințător bate aerul cald de la Paris, aruncând în aer publicul. Care vrea și el sânge! Serena e rănită, Serena e om, Serena poate fi bătută! Șo pe ea! Nu contează de ce se clatină, contează că ”monstrul” se clatină! Setul al doilea echilibrează meciul, ceea ce părea incredibil în urmă cu 20 de minute.
What are you doing, urlă Serena, cu privirea în sus, căutând forță pentru a reveni, la 2-0 în decisiv pentru Safarova. Servește bine de două ori și dă din cap a dezaprobare, ca și cum ar spune: de ce ai făcut ce-ai făcut mai devreme? De ce ai permis asta? De ce i-ai lăsat să te vadă așa? De ce?
Așadar, e 2-0 în decisiv pentru cehoaică, iar în colțul gurii Serenei apare un zâmbet. Știe ce are de făcut și știe cum să facă. Antrenorul ei spunea într-un interviu, înaintea finalei, că secretul Serenei este că nu suportă să piardă. Când apare această perspectivă, găsește forța pentru a reveni. La 2-0 în decisiv, după un meci avut la îndemână, Serena realizează că nu e frumos totuși să se bată singură, doar pentru că a vrut să arate că nu e de fier. Și câștigă 6 game-uri la rând, cu lovituri câștigătoare din ambele părți ale terenului. Safarova devine iar o căprioară, iar umbra Serenei crește, strivind-o pe Lucie. Serena a vrut să arate că e om. Să le demonstreze tuturor că e doar un om foarte puternic. Și că să fii puternic tot timpul, asta e cel mai greu. Superbă lecție despre mentalitate și despre forțarea limitelor.
O imensă campioană, judecată nedrept de mulți. Bravo, Serena!

DistribuieShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Aprindeți lumina, să se organizeze ăștia un pic!