Să-i trecem la amatori, zic!

După ce te uiți la spectacolul oferit de o moțiune de cenzură, te gândești dacă n-ar fi mai bine s-avem politicieni amatori. Serios, de ce îi ținem noi pe oamenii ăștia cu carte de muncă?…
Te uiți la ei și-ți vine să le zici ca ălora în puterea vârstei care stau cu mâna întinsă la stop: La muncă, mă, că sunteți tineri!
Ei sunt foarte “amatori”, nu despre asta e vorba.
Dar eu zic să fie amatori în sensul în care să facă politică în timpul liber! Cum sunt echipele alea de fotbal din Insulele Feroe sau din Lichtenstein. Niște bucătari, pescari, poștași… Se adună seara, se antrenează, iar sâmbăta, dacă nu îi cheamă șefu să-l ajute să care mobila, vin la meci.
Că la noi s-a ajuns rău de tot: politicienii noștri sunt vedetele lu’ pește, mai că nu au impresari să-i transfere de la un partid la altul. Aa, ești în ultimele 6 luni de mandat, hai să stăm la negocieri, poate treci la PSD sau la UNPR, să vedem care are prima de instalare mai mare.
De fapt, aleșii noștri fac politică în timpul liber.
Când termină de furat, dacă nu sunt prea obosiți, mai trec puțin pe la muncă. Dacă-s obosiți, dacă-i doare prea tare spatele de la sacii cu bani, se duc direct acasă. Nu acasă la ei, nuuu, se duc acasă la vreo secretară, la vreo consilieră. Nu generalizez, dar cam asta e senzația pe care ți-o lasă.
De-aia zic, să se angajeze în altă parte, să ia și ei contact cu viața reală, să stea după un patron care le întârzie salariile, care-i ține peste program, și mai ales să se confrunte cu legile pe care le adoptă. Iar după program să meargă în parlament, sau sâmbăta și duminica.
Mhm? Și-apoi să spună: asta înseamnă să fii politician!

 • Da :)))) ce-ar fi? Vise, astia chiar si in puscarie fac politica,mai devin si mari scriitori,le deschide mintea domnule si poate multe legi acolo prind nastere sau cel putin ideile

 • Domnule Patraru,

  Deoarece nu exista vreo adresa de contact, unde sa va pot trimite un mesaj, ma voi folosi de aceasta posibilitate si am sa va scriu ce vreau sa va spun, ca un comentariu la articolul de mai sus, pentru ca tot la politicieni ma refer si eu si la gura natiei.

  Nu-i vorba, ca as avea ce sa comentez si la acest articol, sau altele pe care le-am citi (despre numele copiilor sau abstinenta de la sex pana inainte de casatorie) si care mi-au placut, ca de aia va urmaresc, dar, acum, e vorba despre altceva. Ce vreau sa va spun:

  In rezumat, D-na Andreea Paul (Vass) a anuntat mandra pe toata lumea, in Septembrie 2015, ca a depus la Parlament un proiect de lege pentru infiintarea Consiliului National pentru Competitivitate, pe scurt CONACO.

  “În România nu există nicio instituție publică aptă să răspundă la provocările competitivității românești pe piața globală. Considerăm absolut necesară înființarea unui Consiliu Naţional pentru Competitivitate (CONACO)”, citat din
  http://www.andreeapaul.ro/fapte-nu-vorbe-proiectul-de-lege-privind-infiintarea-consiliului-national-pentru-competitivitate/

  Dar in octombrie 2011, tot dna Andreea Paul Vass, pe atunci Consilier de Stat in cadrul Guvernului Boc, anunta “că în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri s-a adoptat un memorandum pentru crearea Consiliului Naţional de Competitivitate (CoNaCo), informează NewsIn. Consiliul va fi condus chiar de Andreea Paul Vass.”

  Ea a precizat că este nevoie de un astfel de Consiliu pentru că România nu dispune de un organism public specializat în problemele competitivităţii.” http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/guvernul-a-decis-infiintarea-consiliului-national-de-competitivitate-240037

  Doar ca dl Boc a plecat de la guvernare in 2012 si, odata cu el, a plecat si dna Andreea Paul Vass de la sefia CONACO.

  Revin in prezent: dorinta dnei Vass de a conduce destinele competitivitatii este clara si puternica, din moment ce isi doreste sefia unei institutii permanente si stabile, care sa nu mai derpinda de guvernele vremelnice, care vin si pleaca mereu.

  Daca la inceput structura era grandioasa – 60 de locuri (20 de persoane din instituţii centrale, experţi din mediul academic şi universitar şi 40 de reprezentanţi ai companiilor cele mai mari), acum “conducerea executivă va fi asigurată (doar) de 9 membri cu experienţă în domeniul politicilor microeconomice şi macroeconomice, precum şi sociale, după cum urmează: 1 președinte, 2 vicepreședinți și 6 consilieri de competitivitate care vor fi numiţi prin hotărârea Parlamentului României. Trei membri vor fi nominalizați de către Academia Română, trei de către asociațiile oamenilor de afaceri, iar alți trei din mediul universitar şi de cercetare ştiinţifică” si, astfel, toata lumea (buna) va fi multumita.

  Dar, ca la orice institutie, si acest Consiliu va trebui sa aiba si un aparat executiv, directii si (posturi de) directori, de la secretar general si sediu, la soferi si masini. Si asa si mai multa lume va fi multumita!

  Dar pun si eu o intrebare, doua: cu CONACO vechi ce s-a intamplat? Mai exista? Nu cumva se suprapun? Sau a murit regele, traiasca regele!? Atunci, sa traiasca si Coana Joitica, ca e dama buna! Muzica!

 • Fir-ai al naibii de simpatic care esti ! Ai noroc ca nu pot sa-ti port ranchiuna, desi vad ca ma denigrezi in forma continuata la emisiunea lu’ matale. La cat esti de blastamat, ca maine il iei la scarmanat si pe nea Persicanu. Nu mai ai niciun respect pentru valori. Sa-ti fie rusine !

 • În atenția d-lui Pătraru,

  Sunteți foarte bun domnule. Aveți o emisiune de excepție la TVR.
  Azi am intrat pentru prima dată pe site-ul http://www.patraru.ro și mi-a plăcut până în momentul în care am început să dau click să accesez articolele. Înțeleg că trebuie să scoateți și ceva bani din treaba asta pentru că este munca dumneavoastră, dar, în acest secol foarte multă lume are viteze mari de acces la internet (restul au viteze mici sau nu au deloc) și totuși dureaza vreo 10 secunde să se proceseze link-ul către ompbiocoaching.com care devine foarte enervant (ca reclamele în timpul filmelor la TV care încep fix în punctul culminant al acțiunii – sigur cunoașteți subiectul) și abia apoi se încarcă și „conținutul util”.
  Sigur puteți găsi o soluție la această problemă ca experiența utilizatorilor pe site-ul dumneavoastră să fie una mult îmbunătățită.
  P.S.: Mă bucur că pe site-ul dumneavoastră articolele sunt scrise în limba română – adică nu lipsesc diacriticele.
  Cu stimă,
  K. Roman