Ultima soluție, înc-o investiție

în Starea nației / Starea zilei
05
aprilie
3'
0

Urlă câte unii: „s-au tăiat bani de la investiții!” Hai, pe bune, asta e problema noastră cu investițiile, că nu sunt bani destui? Nu cumva buba e că banii ăștia sunt prost administrați, furați sau îngropați în cine știe ce proiecte fără sens?
Ok, da, bineînțeles că bugetele sunt mici, bineînțeles că multe domenii sunt subfinanțate. Pentru că suntem săraci, frate. Dar tocmai de-asta principalele griji ar trebui să fie cum se distribuie fondurile și cât de bune sunt instituțiile care manevrează acești bani!
Din cauza asta nu se termină la noi niciodată ceva care trebuie construit, din cauza asta nu se iau bani europeni la care să contribuim și noi cu puțin, cu foarte puțin…
Mamă, da’ când îi auzi pe toţi: „s-au tăiat bani de la investiții…” Zici că au fost sfinte pentru noi investițiile până acum. Parcă am avea nu ştiu câte poduri peste munții Carpați, tuneluri pe sub Dunăre, treburi de-astea.
Cel mai sincer e să zici: „bă, sper că nu ați dat vreun ban la investiții, că iar îi fură ăștia.” Evident, e o prostie ce spun, dar haideți să nu ne mai lamentăm atât cu banii pentru investiții, ca și cum noi am fi aşezat mereu fiecare leu exact acolo unde trebuie.
Aa, nu mai zic că dup-aia, după ce se face bugetul, mai trec vreo două luni și se amestecă iar banii: se mai ia de la Sănătate, se dă la SRI, se mai ciupeşte de la Educație, se suplimentează la Armată şi tot aşa.
La finalurile de an nu vedem niciodată vreo mega-conferinţă de presă, la care să apară premierul și să spună: „bă, am avut 10 miliarde de euro, iată ce am făcut cu banii. Uitați poze, filmuleţe, astea sunt străzi, astea sunt stadioane, astea sunt aeroporturi, spitale, canale, ce construiește omul pe lumea asta.”
Dacă-i iei la bani mărunți, bagă de-alea: „păi, 3 kilometri în Buzău, două borduri în Făgăraș, am modernizat o groapă în asfalt, că nu era de-asta modernă și mai avem multe chestii în desfășurare… Dar la anul o să fie gata un plan mare de tot, pe 500 de ani, o să vedeți”.
Da, da… Țara în care se taie nimicul, asta-i România.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Balenele din capetele noastre

>