Sfântul profit

în Starea nației / Starea zilei
11
aprilie
3'
0

Să-mi cadă mandibula azi când am citit presa… Știți, cum îi cădea lupului din desene, mi se desfășura limba pe masă. Fiți atenți!
”Băncile din România au rămas în 2016 pe podiumul celor mai profitabile bănci din Europa. Pe primul loc sunt băncile din Ungaria.
Ungurii și apoi noi. Am zâmbit gândindu-mă că în momentul în care a sărit cursul la francul elvețian, băncile din Ungaria au amenințat că pleacă dacă se va amesteca statul… Și atunci ungurii le-au zis: dar vă rugăm, vă conducem noi până la graniță, vă facem sendvișuri ca să aveți pe drum.
Credeți că a plecat vreo bancă? Evideeeent, nu.

Băncile din România au o rentabilitate de cinci ori… de cinci ori mai mare decât media UE. Cum i-or pica toate acestea patriarhului de la Banca Națională a României? Ă, nea Mugure, care le-ai fost băncilor baci și le-ai urcat profitul până la cer?
Mhm, cum cred băncile astea că le privim acum, după ce s-au tăvălit că vor muri de foame și vedem că ele fac profituri colosale?
Vă amintiți cum ziceau oficialii noștri de la BNR: ”Doamne, dar contractele sunt sfinte! Cum să te atingi de contracte, cum să modifici contracte?…”
Nu, Manole, nu contractele sunt sfinte. Sfinte, pe pământul ăsta, sunt doar viețile oamenilor. De-aici trebuie să plecăm. Restul, tot ce mai rămâne, trebuie să fie în slujba oamenilor, să le facă oamenilor viața mai bună. Altfel, suntem doar niște animale!

Dar să-l lăsăm pe Isărescu, să-i lăsăm pe oficialii de la BNR care, e clar, joacă de fiecare dată de partea profitului. Pentru că au și ei partea lor la profitul ăsta.

Ar trebui să ne gândim și la noi, să fim mai solidari, zic, atunci când unii pățesc ceva… Da, poate ni se pare că nu ne privește… Dar, să știți, cumva, toate ne privesc. Uite, să fim măcar la fel de uniți cum sunt cei care fac profit în țara asta, văitându-se că noi, românii, suntem niște javre pentru că nu mai vrem să muncim pe salariul minim.
A, pe ziariștii ăia care nu mai pot de grija profiturilor acestor bănci i-ați auzit azi? Nu, n-au apărut la tv? Le-or fi intrat banii, a?


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Pufuleți cu margarină

>