De ce nu este România altfel

în Starea nației / Starea zilei
01
mai
3'
0

Ați observat, noi, românii, avem părerea asta despre noi: „domne, dar de ce atunci când mergem afară suntem civilizați și ne comportăm cum trebuie? Deci se poate, ăă?!”
De zici că aici, în țară, suntem niște animale, umblăm în fundul gol pe stradă, ne atacăm în haite unii pe alții… E, așa suntem și cu munca.
Tot auzim: „Românul e muncitor, frate, când se duce în străinătate!”
În țară e putoare. Da’ cum trece granița nu-l mai cunoști!
Și ce inventiv e românul afară, n-ați văzut? Șef la Microsoft, la Google, la Facebook. La NASA nu mai zic, daaa, cei mai șmecheri de la NASA sunt niște români care tocmai au terminat facultatea. Păi, da!
Hm, dar de ce-or munci românii ca nebunii prin alte ţări? Nu cumva pentru că iau bani mai mulți? Nu cumva pentru că, venind în țară după doi ani de lucru, își pot face o casă cu banii strânși? Câți ani ar fi trebuit să muncească în România să-și facă o casă? Vreo trei vieți, așa, nu?
„Românul e civilizat afară”. Da, domle, e civilizat, dar, dacă nimeni nu claxonează la stop, nu claxonezi nici tu, ți-e rușine. Dacă nu aruncă nimeni hârtii pe stradă, nu arunci nici tu. Ți-e jenă!
Cât despre faptul că noi, românii, nu suntem productivi… Tati, ce productivitate vrei când 60% dintre români muncesc cu mâinile, necalificat? Oricât ai da din mâini, tot atâta faci. Altfel, da, cei bine și foarte bine pregătiți pleacă afară primii, pentru că acolo sunt plătiți ca lumea.
Imaginați-vă că s-ar înfiinţa un centru de cercetare unde să fie salarii de 5, 6, 10 mii de euro pentru creierele noastre valoroase. Ca să nu mai plece oamenii ăştia din ţară. Mvai, cred că ar ieși lumea cu furcile: „ce, bă, bugetarii naibii, jefuiți statul! Nenorociților!”
De-asta zic: e cu dus și întors. Nu suntem nicicum altfel, nici mai proști, nici mai inteligenți decât alții. Suntem doar înapoiați, avem instituții fragile și o istorie a libertății foarte scurtă. Și țara ne vrea proști!


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Robul lui Dumnezeu și-al băncilor

>