Vina cea de taină

în Starea nației / Starea zilei
02
mai
3'
0

E plină țara asta de oameni și instituții care nu-și pot face treaba. Pe PSD nu-l lasă DNA-ul, pe DNA nu-l lasă PSD-ul și ALDE, pe televiziuni nu le lasă Serviciile, pe Servicii nu le lasă oamenii proști care vor drepturi, pe PNL nu-l lasă… cred că pe PNL nu-l lasă PNL…
Pe drepta românească nu o lasă oamenii săraci și proști, care nu știu ce e bine și frumos pe lumea asta, pe președinte nu-l lasă parlamentul, pe parlament nu-l lasă Binomul, pe Binom nu-l lasă… Constituția. Mă rog, așa ar trebui, dar nu e așa.

De obicei, toate aceste balansări și contrabalansări de forțe, într-o societate democratică, sau, cum ar spune Hagi, așa și așa democratică, ar avea rolul să aducă un plus, o creștere, de orice fel ar fi creșterea. Eh, nu, la noi jocul ăsta ne trage în jos.
Ajungi uitându-te la țara asta la concluzia îngrozitoare dacă nu e dictatură nu se poate mișca nimic. Ori vine unul care calcă totul în picioare și face Casa Poporului, ori, dacă nu, e o mare lălăială, băltim așa… stăm în istorie ca-ntr-un lighean cu apă jegoasă.

Și cum nimeni nu-și asumă nici o vină, nici nu pleacă vreunul. Să-l auzi pe unul: bă, știți ce?, proiectul meu a eșuat; eu am crezut în acest proiect, canci, nu a reușit, parte pentru că a fost greșit, parte pentru că nu m-am priceput, poate n-am avut nici noroc, dar ideea e, pe scurt, că eu mă retrag. N-a mers, nu m-am priceput, vă rog să mă scuzați că v-am creat speranțe.

Nu, frate, fiecare face bine, e bun, știe, doar că ceilalți sunt de vină: ei au ca scop să-i pună lui talpă, să-i arunce bețe-n roate. Nu vedeți că principala ocupație în sociatatea noastră este să fie toți atenți la ce fac ceilalți: ia, ia, uite, uite cum mă în curcă ăsta, nu pot să fac nimic!
Bă, dar nu faci nimic, cum să te încurce? Cu ce? Păi, nu fac pentru că știu că o să mă saboteze. Cam așa…


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

De ce nu este România altfel

>