La mulți ani, preso!

în Starea nației / Starea zilei
03
mai
3'
0

Nicicând inima presei românești n-a bătut mai încet. Presa noastră e ca după potop. Iar din ceea ce numim presă, de fapt doar o mică parte e presă cu adevărat. Insulițe, atât. În rest, propagandă și Servicii.
Mă gândeam: ce mult se aseamănă istoria presei de după ’89 cu cea a fotbalului de după ’89. Aduceți-vă aminte câţi bani erau băgați în trusturile de presă în anii ’90, câte publicații existau. Câți jurnaliști abolut excepționali aveam pe atunci. Doar că toate acestea fuseseră construite cu banii borfașilor, cu bani furați, cu bani spălați, cu bani negri.
Toți mogulii și mogulașii pe care i-am avut și-au făcut un scop din folosirea presei în primul rând ca instrument în mâna proprie, ca putere, ca influență, ca armă. Publicul? Interesul general? Și ele pe-acolo, pe undeva. La unii mai mult, la alții mai puțin.
Ei bine, acești oameni, produsele bolnave ale tranziției au sucombat – fie devorându-se între ei, fie căzând în mâinile poterei. Nu vi se pare că e fix aceeaşi poveste şi cu fotbalul românesc? Pinalti, Borcea, Iancu, Mititelu, Copos, Becali… dubioși, impostori, milionari peste noapte, din te miri ce, oameni care s-au cocoțat pe nişte branduri pe care apoi le-au strivit şi s-au prăbușit odată cu ele.
Hm, și ca să vedeţi ironie: zece ani a fost președinte Traian Băsescu, un om care a disprețuit și disprețuiește presa, libertatea de expresie, un individ al cotloanelor întunecate, al combinațiilor, tipul care a asmuțit instituțiile statului împotriva presei, declarând-o amenințare la adresa siguranței naționale.
Dar oricât de jos ar fi ajuns presa, oricât de mizerabil este acum destinul ei, trebuie să facem efortul de a-i reconstrui credibilitatea, de a-i reda statutul și puterea. De-asta zic, să-i spunem presei „La mulți ani!” azi. Nu, nu mai are bani, n-o să facă cinste, iar tortul ei parcă aduce a colivă. Dar să nu uităm asta: de libertatea presei depinde, în mare măsură, libertatea noastră.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Vina cea de taină

>