UE resuscitată de Macron

în Starea nației / Starea zilei
08
mai
3'
0

Yes! Adică, oui! Am salvat UE, francezii au arătat că se poate, ne-a trecut glonțul pe la tâmplă. Da, merge și așa, putem să spunem asta ca să ne simțim bine. Dar să ne și gândim puțin.
La fel de mult au arătat că se poate și susținătorii lui Le Pen. Acum, bineînțeles, se intră în următoarea logică: să apărăm UE de aceste hoarde de… de… mhm? …de cetățeni europeni. Hoarde de unii ca noi. Noi, ăștia cu valori, cu democrație, cu istorie și cu tradiție europeană.
Cum naiba se face că acești susținători ai extremismului au tot crescut ca număr peste tot în Europa? Mulți, foarte mulți dintre ei au fost de partea UE, a democrației și a capitalismului.
De ce s-au schimbat? Cel mai simplu e să zici: pentru că sunt oameni răi, pentru că Putin ăla umple lumea cu știri false, pentru că propagandă, pentru că prostie…
Mhm… Dar nu am putea oare să ne punem și alte întrebări? Spre exemplu: nu cumva liderii UE s-au folosit de valorile în care credem cu toții ca să construiască un monstru de birocrație care nu prea mai ajută pe nimeni? Nu cumva criza economică și austeritatea i-au făcut pe mulți să se întrebe: „da’ cum naiba, mă, toate băncile alea de investiții au fost lăsate să câştige bani cu nemiluita și dup-aia noi, cetățenii, plătim datoriile?” Nu cumva toată austeritatea, vărsată în capul cetățenilor, i-a făcut pe aceștia să se simtă umiliți și neluați în seamă? Asta în ciuda a ceea ce se zice, că omul e principala valoare a proiectului numit „Uniunea Europeană”.
Dacă nu ne punem întrebările astea, rămânem în aceeași logică tâmpită pe care o avem și noi aici, cu votanții PSD: „aa, niște săraci proști, niște oameni răi”.
Poate că sunt doar foarte dezamăgiți, poate că se simt prea săraci față de opulența pe care o văd la cei de sus, poate că toate promisiunile ultimilor 20-30 de ani nu au fost decât gargară…
Să ne gândim zic. Pentru că UE a fost salvată acum. Dar peste 5 ani vor fi alte alegeri. Și valul ăsta de nemulțumire crește, nu scade.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Iar n-am fost suficient de proști

>