Vă servesc cu un iaurțel?

în Starea nației / Starea zilei
09
mai
3'
0

Ne-am luat cu grațierea, cu pușcăriașii, cu modificări de legi, cu porcării și am uitat de preocupările noastre mai bune, mai practice, de aici, de la rubrica asta. Spre exemplu: ce mai mâncăm? Cum mai stă treaba cu ce băgăm în noi?
Am vești proaspete… Mă rog, când e vorba despre mâncarea din magazinele noastre, „proaspăt” e ultimul cuvânt care îți vine în minte. Pe scurt: e nasol!
Experți ai Asociației Pro Consumatori au făcut un studiu despre ingredientele, aditivii alimentari şi zahărul din iaurturile cu fructe de pe piaţă.
E vorba despre iaurturile din hipermarketuri, iaurturi de toate gramajele.
Să v-o zic din prima pe aia cea mai grea: cantitatea de zaharuri din fiecare cutie cu iaurt variază între 7 grame şi 55,2 grame, adică între o linguriţă şi jumătate de zahăr şi 11 linguriţe de zahăr. 11, băi, 11 lingurile de zahăr în cutiile cu iaurt de 320 de grame. Bun, mai departe: la 61 la sută dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice și aditivi. Nu vă mai spun care anume, nici nu știu să pronunț toate chestiile astea. Apoi, peste 75% dintre iaurturi conțin cel puțin un E.
Dar sunt iaurturi și cu două E-uri, și cu 3, și cu 4, și cu 5. La alegere.
Da, să vă amintiți asta când vă treziți spunând: „hai să-ți ia mămica un iaurțel…”
De ce nu vorbim mai mult despre toate acestea? Despre ce produc unii și alții, despre cât de permisivă e legislația cu toate astea, despre cum se ocolește câteodată legea? Despre cum ne omoară ăștia spunând în reclame că pun numai chestii sănătoase în produse?
Ajungi să crezi că toată politica este, de fapt, o mare conspirație, un spectacol la care caști gura în timp ce unii îți bagă mâna în buzunar și te tâlhăresc. Ca la alba-neagra. În afară de ăia din faţă care joacă și pierd banii, mai sunt și gură-casă de-ăștia pe care îi fac băieții la buzunare. E, noi suntem ăia, fraierii care sunt făcuți la buzunare.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

UE resuscitată de Macron

>