Jignitor de simplu

în Starea nației / Starea zilei
16
mai
2'
0

De multe ori încărcăm inutil cu sens tot felul de prostii din jurul nostru.
Pompăm ideologie, pompăm planuri ascunse, pompăm idei acolo unde, de fapt, nu e decât avariție sau prostie.

Vedem marile influențe ale marilor companii acolo unde avem de-a face cu prostie crasă și autorități corupte. Vedem influența Rusiei sau a lui Soroș acolo unde acționează niște oameni pe care îi influențează, în primul rând, lipsa de cultură, de inteligență și decență.

Cum să vă zic, dar mai e mult până să ajungem noi niște proști sofisticați, fraților! Deocamdată, în cea mai mare parte a timpului suntem niște proști simpli, niște proști-proști, de multe ori fuduli.
te uiți la oamenii ăștia care își dau aere de lideri, de conducători, ăștia pe care îi vezi îmbrăcați la costum, având ceasul la mână cât capul mielului și călărind mașini care au putere cât cinci tractoare.

Din păcate, de multe ori explicațiile sunt foarte simple, jignitoare aș zice: da, prostie, incultură, hoție de cea mai joasă speță, chestiuni rudimentare.
Și îi vedem pe acești oameni cum scot ei din când în când capul din mulțime, cum numai Monstrul din Lockness se mai arată vizitatorilor japonezi: vezi câte unul care zice că are pușcă și trage cu ea în plin dacă e nevoie, vezi câte un Vacalbașa care crede că e glumeț când el e doar mârlan, vezi câte un Codrin care crede că face politică, deși el activează pe tărâmul flegmelor.

Da, poate că ne place să găsim explicații mai complexe, să construim argumente complicate pentriu explicarea situației în care ne aflăm. Din păcate, nu suntem speciali nici în acest eșec pe care îl tot traversăm.

Joseph Stiglitz, marele economist, a spus: ”Ce era mai ușor de văzut decât că după căderea blocului comunist, noile puteri aveau să transfere activele statului în mâinile prietenilor și ale rudelor pe mai nimic?”
Iată, într-o frază, istoria ultimilor 27 de ani.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

E rãu, dar e bine

>