Panică, anarhie, sfârșitul lumii

în Starea nației / Starea zilei
17
mai
3'
0

Avem creștere economică, lumeee, săriți, e nasol de tot, aoleu, ce ne facem?
Vai, vai, cum e posibil așa ceva? Îi vezi la toate televizunile, inclusiv la asta – sau mai ales la asta -, pe panicații de serviciu, punând placa: „e o creștere pe consum, e o creștere pe consum, e grav, o să ne prăbușim, o să murim, sfârșitul e aproape”…
Profeți de-ăștia la costum care predică aceeași apocalipsă a austerității. Pentru ei e bine când e sărăcie, ei trag la zero – contabili, să fim pe zero, frate. Altfel nu înţeleg economia, decât dacă e pe zero. „Creștere de 5%? Doamne, cu ce ți-am greșit?”
Ușor, băieții, e o creștere pe consum în aceeași măsură în care e o creștere pe industrie. 7% a fost pe industrie. Hai, respirați un pic, mai puneți mâna pe o carte, mai faceți niște cornete!
Problema cu oamenii care s-au născut panicați este că nu prea au vreme să gândească.
Suntem cu ponderea consumului în PIB pe unde e și media europeană. Hai să ne liniștim. Nasol e că nu vedem adevăratele provocări, fiind isterici.
Prima provocare este să transferăm mare parte din această creștere în zona de la baza societății. Că degeaba merge economia mai bine dacă această creștere se distribuie numai în sus, spre un segment îngust de oameni.
Cum se face asta? Păi, în primul rând prin taxare, prin sistemul de impozitare. Am zis-o și o voi tot zice: mai ușor cu taxarea pe muncă, taxaţi mai mult proprietatea.
Și altceva, foarte, foarte important: fondurile europene. E halucinant, e crimă ce face și actualul guvern: bani europeni, bă, incompetenților, aduceți bani europeni, investiți.
Aa, domnule Dragnea, că vă văd mai pe macroeconomie, așa: dacă nu se pun bazele unui învățământ ca lumea și bazele unei cercetări performante, în câțiva ani vom fi pe-aici doar de-ăștia care muncesc cu mânuțele. Că de-aia dau eu din mâini atât! Mă antrenez, da. Însă numai cu mânuțele, canci creștere economică.
Pentru că trebuie spus și asta: economia noastră urcă și pentru că suntem foarte, foarte departe, în urmă rău. Dar asta nu se va mai întâmpla după o vreme, dacă noi o să fim tot cu sapa și cu fabricile de confecții, plătiți ca sclavii.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Jignitor de simplu

>