Încă ceva despre învățământul românesc

în Starea nației / Starea zilei
31
mai
3'
0

Testarea internațională PISA se desfășoară o dată la 3 ani şi evaluează nivelul elevilor de 15 și 16 ani dintr-o țară. În funcție de rezultate, se face un clasament internațional. Ce testează exact PISA? Pe lângă cunoștințe, ceva mult mai practic: în ce măsură elevii care se apropie de sfârşitul învăţământului obligatoriu au nu doar cunoştinţe, ci și abilităţi esenţiale pentru a participa pe deplin la viaţa societăţii de azi.
Cum stă România în UE? Este pe locul 27 din 28 de țări. Surpriză, Bulgaria e peste noi. Sub noi se află Cipru. Haha, ce proști sunt ciprioții. Ok. Deci, pe locul 27 din 28 de țări. Aici se plasează elevii noștri.
Acum să vă prezint un alt studiu, o altă cercetare, care spune că profesorii din România, alături de cei din Malaezia, se consideră cel mai bine pregătiți.
Da, e vorba de o autoevaluare. Mai exact, care este părerea ta, domnule profesor, despre cât de bine pregătit eşti în domeniul pe care îl predai.
Da, România și Malaezia… profesorii din aceste țări se simt bine și foarte bine pregătiți. Știți care e procentul? 99,8%. Da, 99,8% dintre profesorii români se consideră bine și foarte bine pregătiți.
Altfel, într-un clasament făcut pentru zona UE, elevii cărora le predau profesorii ăştia sunt pe locul 27 din 28 de țări, da?
Vedeți problema? Profesorii din România nu acceptă că sunt într-o situație disperată, că nu au bani de cărți, că nu au acces la conferințe, burse de specializare și așa mai departe, o mulţime de activități care țin un profesor în pas cu vremurile. Nu, ei se consideră buni și foarte buni. Nu sunt doar slabi, sunt și foarte fuduli.
Dar știți din ce ţări sunt profesorii care au o părere proastă despre ei, care spun, deci, că mai au de progresat? Păi, spre exemplu, din Finlanda. Doar 72% dintre profesorii finlandezi au declarat că sunt bine sau foarte bine pregătiți, spre deosebire de 99,8% dintre profesorii din România.
Știți pe ce loc sunt elevii finlandezi în testul PISA?… Pe locul întâi.
Noapte bună, învățământ românesc. Ne auzim când vei avea puterea să te uiți în oglindă.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Purtători ilegali de legitimație de presă

>