Problemele adevărate se ascund în acelea false

în Starea nației / Starea zilei
06
iunie
2'
0

E ceva care îmi dă cu rest tot mai mult. Citeam ieri această știre: trei mii de persoane la Cluj, la procesiunea de Rusalii. Frumos, în spatele soborului de preoți, o întreagă procesiune… Oamenii ăştia au plecat din fața Catedralei Metropolitane și apoi au trecut prin tot orașul ca să îl mărturisească pe Christos.
Dar cum se face că la marele miting care susţinea Coaliția pentru familie s-au adunat doar câteva sute de persoane?
Cred tot mai mult că la mijloc e vorba de o mică înșelătorie, după cum sunt tot mai convins că oamenii nu sunt așa cum îşi imaginează ăştia – politicieni sau lideri de coaliții… oamenii nu sunt proști.
O știți pe aia cu Poporul are întotdeauna dreptate! E o tâmpenie. Dar uneori are dreptate. Cu cât îi bați mai mult pe oameni la cap cu o temă, cu atât îi convingi că ai ceva de ascuns, că ai o agendă secretă, că ești nesincer.
Of, săracul Nicușor Dan avea dreptate, e o falsă problemă asta cu Familia, însă e o falsă problemă în măsura în care o punem în termenii greșiți. Altfel, nu poți să zici că problematica drepturilor civile e ceva aiurea, o modă, un accident. Doar că bolovanul ăsta mare cu „Familia e formată din bărbat și femeie” trebuie luat și explicat.
Cât de mult se resimte în interiorul societății noastre lipsa unor intelectuali care să-și asume misiunea publică a explicării tensiunilor de putere, a decriptării mesajelor ascunse în demersuri mincinoase. Din păcate, noi avem intelectuali care sunt mai rău ca băbuțele acelea care se pacnichează din orice. Și mult mai antipatici decât băbuțele.
Iată cum o falsă problemă conține, dacă o descompui, multe probleme foarte adevărate înăuntrul ei. Dar pentru un astfel de demers avem nevoie de niște intelectuali care să funcționeze ca niște ciocane, nu ca niște fulare pe care le poartă la gât unii sau alții de prin politică.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Iar ne-a luat boala cu șoselele

>