Cereale sunt unele profituri, dar nu la noi în țară

în Starea nației / Starea zilei
13
iunie
3'
0

Haideți să ieșim puțin din prosteala asta cu Dragnea şi cu Grindeanu… Pe bune, când îmi dau seama cât de mult vorbim despre scandaluri ca acesta, simt că înnebunesc. Este exact o frecție la piciorul de lemn, un timp în care nu facem nimic. Asta a ajuns jurnalismul… stau toți și-și dau cu părerea despre ce este în spate, ce strategii, ce comploturi. Poate să fie orice, să fim serioși.
Uitați ceva care m-a lăsat mască:
„Doi dintre primii trei traderi de cereale din România, com­pa­nii cu acţionari ame­ri­cani, rea­li­zea­ză anual rulaje de mi­liarde de lei pe pia­ţa româ­nească, dar rapor­tea­ză con­stant pierderi.” Altfel spus: cumpără cereale dintr-o parte, vând în alta. Nu, ei nu produc nimic. Mă rog, încearcă să ne facă să credem că produc pierderi.
Una dintre firmele astea două a raportat pierderi pentru 7 ani din ultimii 10, având afaceri de miliarde în aceşti ani. Oare asta nu atrage atenția nimănui? Nu se sesizează nicio instituție a statului să afle cum naiba compania asta a fost pe pierdere 7 ani din 10, dar a rămas aici? Mai mult, e pe locul al doilea în topul firmelor din domeniul ăsta, deci cumpără și vinde în draci.
Nu îți trece prin minte, în primul rând, că, de fapt, se mânărește profitul ca să nu se plătească impozit, așa cum fac atât de mulți „investitori” de pe la noi? La fel, cealaltă companie americană din domeniu a raportat pierderi în 4 din ultimii 5 ani.
Repet, nu acuz pe nimeni. Eu doar întreb: nu bate la ochi? Nu ar trebui să vadă cineva despre ce e vorba?
Adică, uite, dacă un om oarecare se duce mâine la bancă și scoate 20 de mii de euro, o să-l ia la întrebări instituțiile: „dar pentru ce îți trebuie, ești bine, e totul ok?”
Deci, cum e posibil să vii în România şi să faci afaceri în aceste condiții? De ce să stai aici dacă pierzi atât de mulți bani? Sau, de fapt, pierzi doar pe hârtie, aranjamentul fiind să nu te deranjeze autoritățile române? Hm…


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Ce rușine a dat peste noi: finală la Roland Garros

>