Iar suntem patrioți

în Starea nației / Starea zilei
21
iunie
3'
0

Mă uitam cât de repede se inflamează politicienii noștri la românisme, la populisme și la alte isme… Și cât de grețoasă e această ofensivă udemeristă cu autonomia.
Femei îmbrăcate în costume populare, bălți de lacrimi vărsate pentru țară pe holurile parlamentului, demnitari purtând pe umăr casetofonul din care urlă cântece patriotice, tot felul de ipochimeni recitând poezii de la tribună, ce vorbești, o jale peste tot și o mândrie românească mirosind a slană cu ceapă… Hm, penibil!
Cât de ușor se aprind ei când e să bage nişte gargară și cum nu simt nimic și nu dau o ceapă degerată când vine vorba despre probleme mult mai mari, cu adevărat serioase și care de atâția ani nu fac decât să se agraveze…
Să vă dau o singrură statistică, de zilele trecute:
33% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 6 ani suferă de privare materială severă în Romania, de peste trei ori mai mulţi decât media celor 28 de state europene.
Ați văzut vreun parlamentar să urle pe holurile parlamentului legat de asta, să-și rupă cămașa de pe el, să le vorbească jurnaliștilor pe subiectul acesta? Nuuuu.
O voi repeta cât timp mă vor lăsa ăștia la televizor, pentru că am fost acolo. Sărăcia înseamnă, pe lângă stomacul gol, excludere şi lipsă de educație, pentru că acești copii săraci nu au aceleași șanse precum cei din familii cu venituri mai mari. Apoi, sărăcia aduce cu sine, poate, abuzuri şi, pentru mai departe, o viață mai grea, bineînțeles.
Și povestea asta, să ne înțelegem, nu e doar despre cei care trăiesc în lipsuri! E şi despre oameni needucaţi care votează și care sunt mult mai ușor de prostit. Povestea asta e şi despre mână de lucru ieftină, şi despre perpetuarea sărăciei ca plan, ca proiect de țară!
Oare să te ocupi de aceste probleme nu e patriotism? Sau patriotismul e când strigi ca vita, pe holurile Parlamentului, că ţi-ai da viaţa pentru ţară?
Vai, cât mai avem de mers până la civilizație!


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Cel mai bine ne iese tranziția. Tranziția spre nicăieri

>