Alătură-te Revoluției! Tu ce bei? Cafea sau zeamă de cenușă!

în Cafea
19
februarie
6'
3

Din dragoste pentru cafea, am lansat, în urmă cu câteva zile, Cafeaua nației.
Adică i-am frecat pe prietenii de la Dog & Gentleman până când ne-au făcut trei feluri de cafea care să ne placă nouă, celor de la Starea nației. Ibric, filtru și espresso.

A, ca să dăm asta la o parte de pe masă, trebuie să știi că nu ne propunem deloc să facem o afacere, nu trăim din treaba asta, așa că ne este egal dacă bei una dintre cele trei variante ale cafelei noastre sau nu. Te vei convinge că nu vindem cafea pentru bani când vei vedea câți copii nevoiași vor primi burse lunare, pentru a putea merge la școală, din banii pe care-i încasăm din cafea. Dar despre asta vom discuta cu altă ocazie, e un proiect important de-al nostru.

Dar foarte important pentru noi – aici am vrut să ajungem – este ca tu, telespectator al emisiunii Starea nației, să începi să bei cafea și să renunți la zeama aia de cenușă pe care o bagi zilnic în tine de atâtea ori pe zi și căreia îi spui cafea, fără să ai habar că în cel mai rău caz îți distrugi sănătatea, iar în cel mai bun bei doar o apă colorată.

Și noi, cei de la Starea nației, eram ca tine, până acum ceva timp. La fel de ignoranți și la fel de nepăsători cu privire la ingredientele aflate în cafeaua din comerț (o să-ți povestesc despre asta începând de mâine). Ce poate să fie acolo, cafea, nu? Da, așa ziceam până când am băut pentru prima dată cafea. Și-am înțeles că tăria cafelei n-are nicio legătură cu amăreala ei, că o cafea bună n-are nevoie de pic de zahăr, că gustul ăla de fruct face o cafea senzațională. Bref, am înțeles că noi nu beam de fapt cafea.

Pasiunea mea pentru cafea a crescut de atunci enorm. Mi-am programat cu soția mea, Monica, ieșirile din țară astfel încât să putem fi prezenți la festivaluri internaționale de cafea, unde am învățat atât de multe lucruri, încât ne-am întristat despre cât de fraieri am fost până nu cu mult timp în urmă. Iar pasiunea asta nebună pentru cafeaua bună – care este una dintre explicațiile pentru care eu, unul, fac față fără probleme de sănătate la ritmul dement impus de emisiunea Starea nației – m-a făcut să vreau să merg mai departe.

Așa că am decis, după ce i-am găsit pe cei de la Dog & Gentleman, care sunt și mai pasionați decât mine de cafea adevărată, de cafea bună, să lansăm o revoluție în domeniu. De ce Revoluție? Pentru că peste 90% din cafeaua comercializată în România nu este de fapt cafea. Și dacă nici asta nu cere o revoluție…

Pentru că mai bine stăm la o cafea bună (vom face și asta) decât să ne pierdem timpul cu vorbe, îți spun ce trebuie să faci ca să te alături revoluției noastre:

1. Fă-ți puțin timp să te interesezi ce anume bei.
Și asta de la următoarea cafea pe care o pui în gură (aici te vom ajuta și noi, am documentat subiectul și îți vom spune ce conțin diverse cafele din comerț). Citește eticheta, caută pe net produsul, vezi ce scandaluri au fost în jurul lui, interesează-te ce înseamnă de fapt aroma sufletului, de care ai auzit la reclama idioată de la televizor și așa mai departe.

2. Află ce înseamnă o cafea bună!
Îți vom spune și noi, mulțumește-te acum doar cu informația asta: o cafea bună nu are în compoziție tot tabloul lui Mendeleev. La fel, trebuie să te documentezi puțin. Dar găsești informații destule pe internet, tot ce trebuie să faci este să vrei să afli.

3. Încearcă o cafea adevărată.
Cumpără cafea boabe, proaspăt prăjită. Dacă ai posibilitatea, macină cafeaua înainte să o bei. E cel mai bine. Sau cumpără cafea măcinată, dar nu în cantități mari, și păstreaz-o într-o cutie adecvată, departe de lumină și umezeală. După o lună de la prăjire, cafeaua adevărată trebuie aruncată. Se strică. Sigur, nu e vorba de prostiile din comerț, care stau cu anii pe raft, de naturale ce sunt!
Și nu uita, indiferent cum o prepari (și aici vom avea de discutat), să folosești apă de foarte bună calitate. La fel cum la friptură trebuie să pui cel mai bun vin, nu cel mai prost.
Găsești cafea adevărată și la noi, pe stareanatiei.ro, dar și în alte zeci de locuri din România, unde există oameni la fel de pasionați de cafea. Îi vom cunoaște împreună, în perioada următoare.

4. Renunță la zahărul din cafea.
Dacă pui zahăr în cafea, e clar că n-ai băut până acum cafea. Știu, așa îți place ție. Dacă aș fi primit un leu de fiecare dată când am auzit asta… Nu, nu, nu. Pui zahăr în cafea pentru că până acum ai băut un rahat amar. O cafea atât de prăjită, încât era doar foarte amară. Și-ai crezut că dacă e amară e tare. Ei bine, nu e așa! Deci, scoate zahărul. Ne vei mulțumi mai târziu!

5. Spune-le și altora despre Revoluție!
Foarte puțini oameni beau cafea adevărată, la ora asta, în țara asta, în care marii producători din lume aruncă cele mai proaste mărfuri, ca-ntr-o ladă de gunoi. Hai să schimbăm asta împreună! Haideți să ne pese ce bem și ce mâncăm! Pentru că doar așa îi putem face pe marii producători să ne respecte.
Te așteptăm! Vom face lucruri minunate împreună, sunt sigur.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Îngeri cu aripi frânte. Sau despre cum unii părinți și antrenori își dau uneori mâna pentru a distruge viitorul unor copii

    • Nu chiar. Prețul de 30 Ron e pentru zona 2 de livrare adică pe exteriorul orașelor. Am comandat eu la adresă din oraș și am plătit 15 Ron pentru transport. Cafeaua… excepțională!

  • >