Alătură-te revoluției! Am început să facem lucruri frumoase împreună! Cinci diferențe dintre cafeaua din comerț și cafeaua proaspăt prăjită

în Cafea
19
martie
5'
2

Le-am scris primilor 200 de revoluționari. De la unii dintre ei am primit răspuns și le mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Dacă ești nou la noi în joc, ai amănunte despre revoluție aici.
Având mai multe solicitări în acest sens, am făcut o listă cu cinci diferențe dintre cafeaua din comerț și cafeaua proaspăt prăjită. Deci:

1. Nivelul de prăjire
Cafeaua din comerț este, în mare parte, arsă. Firmele mari, care prăjesc cantități mari, au nevoie să nu mai rămână substanță vie în boabele de cafea. De ce? Simplu. E nevoie de un termen de garanție cât mai lung. Cafeaua proaspăt prăjită păstrează în ea toate substanțele și aromele cafelei. Noi prajim, la Dog & Gentleman, Cafeaua nației cel mult la nivelul „full city”, ceea ce înseamnă gust de cafea proaspătă și aromă din plin.

2. Termen de garanție
Să ne înțelegem, cafeaua este un aliment. Ce aliment ok are termen de garanție un an, doi ani? Fără adaosuri de tot felul, aditivi alimentari, amelioratori de gust, coloranți, emulsii sau grăsimi, cafeaua din comerț nu ar rezista fără să se deprecieze mai mult de 15 zile. Dar aproape nimeni nu își pune problema asta când ia din raftul magazinului un pachet de cafea. Chiar, când te-ai uitat ultima dată pe eticheta cafelei pe care ai luat-o din magazin?

3. Boabele de cafea
Te sfătuiesc să faci comparația asta. Ia câteva boabe de cafea din comerț și câteva boabe dintr-o cafea proaspăt prăjită. Culoarea boabelor proaspăt prajite este maroniu mat, culoarea boabelor arse, din comerț, este negru-maro lucios. Vei constata asta imediat, diferența se vede clar. Apoi, cam la două săptămâni de la prăjire, prin pori, boabele de cafea din comerț elimină niste uleiuri volatile. Aceste uleiuri dau un luciu boabelor de cafea. Neștiind despre ce este vorba, consumatorii au luat asta drept un reper de prospețime. Fals! Uleiurile acelea se dezvoltă în urma prăjirii exagerate, sunt de fapt niste rebuturi ale procesului de prăjire. Prăjitorii susțin chiar că sunt cancerigene, eu încă verific aceste informații, citind literatură de specialitate și așteptând răspunsuri de la mai mulți medici.

4. Gust
Aici e aici! Gustul cafelei din comerț este unul amar sută la sută. Cafeaua din comerț îți face gura pungă, e astringentă. Gustul ăsta este dat de faptul ca boabele sunt pur și simplu carbonizate. La multe cafele este un gust comparabil cu al lemnului ars, al cauciucului ars sau al cojii de pâine arse. Din păcate, mulți băutori de cafea proastă confundă amăreala cu tăria. Gustul cafelei trebuie să vină din substanța rămasă în boabele de cafea. De acolo trebuie să vină și aroma, nu din tot tabloul lui Mendeleev, băgat în pungile de cafea din comerț. De fapt, folosindu-se de percepția greșită și de lipsa de informații a consumatorului, producătorii (așa cum nota și UE într-un raport recent) schimbă rețeta și calitatea produsului, aruncând pe piețe precum România cafea de foarte proastă calitate. Practic, ajungem în multe cazuri să bem o zeamă de cenușă. Care, culmea, de multe ori e chiar mai scumpă decât o cafea proaspăt prăjită.

5. Prospetime
În timp ce producătorii mari, pe care-i găsim în hipermarket, tin cafeaua în pungi între 3 și 6 luni după prăjire, orice prăjitor pasionat și cinstit (pentru că sunt și aici probleme) recomandă consumul în cel mult două-trei săptămâni. De ce? Pentru că, plină de substanță și aromă naturală, cafeaua proaspăt prăjită se strică după acest termen. De-aia, vă sfătuiesc să faceți ca mine: comand cafea o dată la trei săptămâni, având grijă să-mi iau exact cât am nevoie. Da, o să înjuri când ai uitat să intri pe site și să comanzi sau când întârzie un pic curierul, pentru că ai terminat cafeaua, dar astfel te asiguri că bei cafea adevărată, nu zeamă de cenușă.
Nu trebuie să bei Cafeaua nației, pe care o găsești aici, e de ajuns să încerci o cafea proaspăt prăjită, făcută cu pricepere, de oameni pasionați.

PS: Zilele astea, vă dau amănunte și despre primul caz pe care această revoluție pe care am început-o și la care au achiesat atât de mulți îl va rezolva. E vorba de două fete extraordinare, de la Piatra Neamț, cărora le vom renova o garsonieră nelocuibilă în momentul de față. De asemenea, fetele vor primi o bursă lunară de studii, din partea Asociației Starea nației, care va primi cea mai mare parte a profitului înregistrat de produsele care vor umple în curând magazinul nostru. Vă mulțumesc.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Eu, când voi fi mare, vreau să mă fac... stai, sigur va mai exista meseria asta?

 • Am luat varianta Efendi’s ibric, medium.E altceva! E o diferenta enorma de aroma, gust si culoare intre ce aveam si cea de la voi. O sa incerc si varianta Full city din curiozitate.
  Am inteles ca urmeaza sa lansati si alte produse cum ar fi mierea. Copiii sunt mari consumatori asa ca abia astept!
  Faptul ca o parte din bani sunt directonati catre cei care au mare nevoie sa fie ajutati este de apreciat.
  Mult succes!

 • Dragos, ai foarte multa dreptate. Când eram fff tânără studentă mergeam cu părinții la mare la Mangalia. Ne găzduim la un turc. În fiecare dimineață la ora 5 ..prăjea boabele de cafea și apoi o rasnea cu o rasnita manuală. Eram treziti de mireasma cafelei proaspăt măcinată. .. Pe la ora 7 când ajungeam în curte la micul dejun ne simțeam de-a dreptul răsfățați …. Niciodată nu am mai găsit la noi în tara asa ceva….La turci în Turcia. .DA.
  Sunt mare fan ” Dragos Patraru ” și foarte mare consumatoare de cafea. Beau cam multa pentru cei 70 de ani..Dar numai în prima parte a zilei. Soțul meu achiziționează cafea de la Florescu din București. Am considerat-o cea mai bună pana în prezent. La rigoare mai cumpărăm și de la Starbuckx…Mă bucur pentru inițiativa ta. Suntem alături de tine. Mult succes!

 • >