Doina Gradea NU se implică editorial la TVR. Doina Gradea este editorialul!

în Diverse
15
mai
13'
11

Să plecăm de aici…
Doina Gradea minte. Sigur, cu toții o facem. Problema doamnei e că nu minte pe banii dumneaei, ci minte pe banii oamenilor, la Televiziunea Publică. Pentru că Doina Gradea minte apărând interesele puterii care o susține și a făcut acum zid în jurul ei, am decis, în urmă cu șapte luni, să adun probe care să demonstreze misiunea pe care Doina Gradea a primit-o de la partid. Nu există decât un motiv pentru care Doina Gradea a fost numită la TVR în locul Irinei Radu. Iar acel motiv este dorința puterii de control editorial total la televiziunea publică, înainte de anii cu alegeri care urmează. Dacă ieși să spui că Doina Gradea se poartă execrabil cu angajații, vorbește urât cu ei, țipă, ordonă într-un fel pe care-l mai întâlnești doar la proprietarii de sclavi și nu ai dovezi concrete cu care să demonstrezi asta nu poți decât să te faci de râs. Dovezile pe care le-am oferit săptămâna trecută demonstrează clar nu doar opinia doamnei Gradea despre angajații TVR și activitatea lor, dar mai ales modul în care trebuie condusă televiziunea publică, în interesul puterii.

Cazul ”Firea – statui” și cazul ”Comisia Europeană – știri pe surse”
ar trebui să fie introduse în manualele de jurnalism, la capitolul exemple de ingerințe editoriale. La intervenția demonstrată a doamnei Gradea, știrile care au rezultat din acele demersuri ale jurnaliștilor nu au intrat pe post. NU AU INTRAT PE POST, da? Mai grav de atât nu se poate, jurnalistic vorbind. Să pui întrebări care nu vor ajunge niciodată știri pentru că nu vrea un om politic. E cazul Firea – statui, pe care l-au documentat în amănunt cei de la gsp. Date, aici. Mai mult, reporterul Ionuț Gheorghe nu se mai ocupă de Guvern, după ce a refuzat să pună o întrebare la ordin. Amănunte, aici. Culmea, asta nu pare să deranjeze foarte tare pe nimeni. Chiar unii jurnaliști au arătat în opiniile lor că amestecul editorial al PDG-ului în stabilirea subiectelor care apar pe post e ceva normal. Pare-se că așa funcționează lucrurile nu doar la TVR. Asta e problema. Și nu e doar problema TVR. E problema democrației din România, care nu poate exista fără un sistem de presă puternic și independent.

Materialele care ne sosesc de câteva zile de la alți oameni din TVR nu doar confirmă toate cele arătate de noi, ba întăresc tot ceea ce am susținut săptămâna trecută. Și fac doar amuzante declarațiile cu care se apără acum Doina Gradea, care a ales să continue cu minciunile, spunând că implicarea ei nu există, că ea nu sună pe nimeni, că nu știe nimic despre ce se petrece pe post. Totul, totul arată exact opusul.

Atenție, aici nu discutăm despre cazul Starea nației.
Nici nu este foarte important ce se întâmplă cu această emisiune de la postul public. Probabil se va mai găsi o televiziune care să o găzduiască. Sau poate că nu. Și producția se va muta pe internet. Sau va dispărea pur și simplu, după aproape o mie de ediții. Poate că atât s-a putut. Asta, repet, nu contează. Ceea ce contează pentru sănătatea democrației noastre e ceea ce se petrece acum la TVR. Unde Doina Gradea și acoliții săi au pus mâna pe toate produsele editoriale care ies din tiparele impuse de partid. Asta cu prețul alunecării audiențelor către zero. Controlul de la știri este incredibil. Surse din cadrul știrilor TVR susțin că Doina Gradea sună și de șapte ori pe zi acolo, să-i certe pe șefi, care, la rândul lor, îi ceartă pe reporteri. Unii protestează, în incintă, alții doar se enervează și se conformează. Știrile sunt conduse de Doina Gradea prin oameni care au contracte pe durată determinată, pentru a putea fi controlați. S-a ajuns la situații incredibile, în care doamna Gradea sună să îi certe pe oameni pentru unghiul de filmare care nu o avantajează pe doamna Dăncilă. Deci, există și un unghi care o avantajază pe doamna premier, da? 🙂

Mai știți ce spunea doamna Gradea, că dânsa nu se implică editorial, că nu sună, că nu o interesează ce se întâmplă în redacție, că dânsa n-are treabă cu editorialul?
Vreți dovezi concrete privind nivelul la care doamna Doina Gradea se implică? Haideți să vă arăt cum se implică doamna Gradea la matinalul de pe TVR 1. Da, la matinal. Iată felul în care Doina Gradea îi hărțuiește pur și simplu pe oamenii de la matinal. Mai exact, în cazul de față, pe Septimiu Sărățeanu, până de curând producătorul programului, anunțat într-o zi cu soare că ”de mâine poți să nu mai vii”, deși e încă sub contract cu TVR. Urmăriți orele mesajelor și gradul de implicare al președintelui director general, până unde se ajunge.

Vineri, 16 februarie, ora 07.00:
Doina Gradea: V-ați trezit? Ce e intrarea asta?
Spetimiu Sărățeanu: Suntem pe avarie. Nu am putut să facem intrarea obișnuită. Un videowall s-a f…, iar Andra se simte rău, a fost la un pas să nu intre.
D.G.: Eu spuneam că ai ratat intrarea, tu spui altele. A fost greșeală, au stat două-trei secunde vorbind altceva.
S.S: A fost și greșeală, evident, dar pe fondul unor probleme. Videowall stricat, nu ne-a permis să facem intrarea normală. Ei au cerut genericul mai devreme, regizorul de emisie nu a înțeles și a tăiat și aiurea în butoane. S-a stricat cu trei minute înainte de emisie. E a nu știu câta oară când se întâmplă.
D.G. Și Costache… hm…

Luni, 5 martie, ora 08.08:
D.G: Nu aveți pe nimeni că comentați premiile Oscar?
S.S: Ba da, la 9,15, Irina Margareta Nistor.
D.G: După ce a fost peste tot. Ok.

Luni, 12 martie, ora 6,34:
D.G: Intrare ratată.
S.S: Nu am avut ingest până la 6,20, nu pot fi și regizor de emisie, nu pot să mă ocup și de coordonări și de conținut. Editorii de montaj dorm efectiv în grup, vino și vezi.
D.G: Fă raport! Nu trebuie să vin eu să văd. Mă ocup de altele. Aștept raport azi, altfel degeaba vorbim. Rezultatul e ce vedem.
S.S: Ok, mai important este ceea ce nu vedeți și care se răsfrânge asupra produsului.
D.G: Mai important e că după un an jumate spui fix aceleași lucruri.
S.S: Pentru că nu s-a schimbat nimic, ci doar vin lucruri în plus, fără a se ține cont de infrastructură. Fac tot ce ține de mine să iasă cât mai bine.

Miercuri, 14 martie, ora 06.32:
D.G: A murit Stephen Hawking. E pe toate agențiile, ai imagini câte vrei. Nu pricep ce faceți.
S.S: Fac externele. A zis Chioțea pe gură, la 06,35, până vin imaginile.
D.G: Era de la 6, pe toate agențiile. Ok.

Marți, 20 martie, ora 07,06:
D.G: Atenție, că mama lui AG (Andrei Gheorghe) trăiește. Să dai și pe grup știri, să nu facă gafe. E la Constanța și trăiește. Și are o singură fată, Anastasia, a studiat și stă la Londra.
S.S: Da, am spus.
D.G: Citește ce am scris mai sus. Mama lui trăiește.
S.S: Nu a spus nimeni că a murit. era fata comandantului unității. Tatăl lui a murit în 1995. Beta a supervizat-o Gerry, care e bun prieten cu AG.
D.G: Bă, numai pe răspuns tăios ești! Ok, am atras atenția.
S.S: Nu am răspuns deloc tăios.
D.G: Hai.
S.S: Exact cum stau lucrurile.
D.G: Gata!
S.S: Ți se pare.
D.G: Îmi spui tu mie că Gerry e prieten, iar eu mă știu cu el mult prea bine. Stai liniștit, că nu te mai deranjez.
S.S: Da, Doina, e ok ce mi-ai spus, dar să știi că nu am răspuns tăios.

Marți, 27 martie, ora 06.44:
D.G: Știrea de dinainte e cu mâine, 27 martie. Azi e 27.
S.S: Așa ne-au fost lăsate materialele de colegii de la știri. Sunt materialele de campanie, am văzut și noi, facem modificarea.

Marți, 7 aprile, ora 07.03:
D.G: La voi nu a murit I Prodan? Pare că nu.
S.S: Ba da.
D.G: Eu mă uit de la 06,30.

Sigur, după ce citești toate astea, dacă nu știi care sunt mecanismele unei redacții, poate exista pornirea să spui: stai, domnule, nu vezi că ăia de acolo sunt tâmpiți! Ratează intrări, ratează subiecte, se mișcă prea greu. Ei bine, nu-i așa. Nu e deloc așa. În primul rând, potrivit legii, Doina Gradea n-are a face, ca PDG, cu programul unui produs editorial, cu ceea ce se întâmplă acolo. Nimic din legea 41, care reglementează funcționarea SRTV, nu-i oferă Doinei Gradea atribuții editoriale directe. Mai mult, deja discutăm aici de hărțuire. Un om care se plânge că nimic nu merge trebuie să răspundă în timpul programului la zecile de mesaje ale PDG-ului TVR, care pune o presiune inacceptabilă. În loc să discute cu producătorul executiv, care să ia măsurile ce se impun, Doina Gradea preferă să fie – de acasă – acolo, în cabina de emisie. Și îi place să dea ordine, pe care le amestecă printre amenințări și tot felul de apropouri. De pildă, știți ce e cu acel ”Și Costache, hm…”? Simplu. Alex Costache, reporter TVR, vorbise nu tocmai ok despre Liviu Dragnea, din fața DNA-ului, într-o intervenție la matinal. Dacă asta trebuie să facă PDG-ul SRTV, atunci înseamnă că noi, toți cei care lucrăm la TVR, trebuie să plecăm acasă. Să o lăsăm doar pe ea. Șeful suprem! Vă dați seama ce se întâmplă la știri, unde oamenii susțin cu probe clare că Doina Gradea are acces direct și poate verifica în orice moment ce subiecte se pregătesc, ce oameni sunt invitați la emisiuni și așa mai departe? Vă puteți imagina măcar presiunea pe care o simte un reporter când este pe teren, aleargă după vreo ceafă groasă pe holurile Parlamentului și nu știe dacă poate sau nu să adreseze o întrebare? Pentru că despre asta vorbim. Cele de mai sus demonstrează încă o dată problema de fond de la TVR. Nu neapărat limbajul colorat al doamnei Gradea e problema, ci elefantul pe care toată lumea, inclusiv o comisie parlamentară, îl ignoră: modelarea conținutului editorial al televiziunii publice în funcție de interesul puterii. Asta e problema aici, nu faptul că Doina Gradea, având o funcție publică, se exprimă într-un mod care potrivit regulamentului SRTV i-ar putea aduce desfacerea contractului de muncă, așa cum remarca pe pagina sa de Facebook chiar reporterul Alex Costache.

Dincolo de aceste mesaje și de multe altele, sunt fapte care pot fi probate. Producătorul Septimiu Sărățeanu a fost certat de Doina Gradea, într-o ședință la care a participat toată echipa emisiunii, reproșându-i-se că e împotriva PSD-ului, pentru că a dat o știre tendențioasă la adresa partidului. Producătorul s-a apărat, spunând că știrea a intrat la jurnalul de seară, la TVR, și că nu știa că trebuie să mai verifice știrile care au intrat seara. De-aia a fost scos din grilă programul Ora de știri. Dădea subiecte nasoale pentru putere, subiecte care erau preluate apoi și la matinal.
Este incredibilă această atitudine afișată de Doina Gradea față de oamenii cu care lucrează. Care sunt cu toții foarte nervoși din cauza atitudinii șefei. Și nemulțumiți, chiar dacă nu recunosc asta. Eduard Dârvariu spune, în dialogul cu mine, fără să-l întreb eu ceva: ”păi, și rolul meu care mai e aici?” Așa se simt deci și oamenii considerați colaboratori de nădejde ai doamnei Gradea.

Doina Gradea: ”Și puteți să dați la presă…”
Mai înghesui aici, sper să încapă, și o înregistrare în care Doina Gradea le explică celor de la TVR Cluj de ce prima ei decizie după numirea în funcția de PDG a fost să-l repună în funcția de director pe Romeo Couți. Înregistrarea e importantă în acest moment, pentru că arată un mod de lucru care nu poate exista într-o televiziune publică. Poate să funcționeze la alte televiziuni, cu oameni care acceptă un imbecil sistem corporatist de conducere, dar nu poți discuta astfel cu niște jurnaliști care-ți cer să le explici de ce în ciuda tensiunilor care există între ei și acest Couți (despre care se va discuta pe larg, foarte pe larg, în viitorul apropiat), tu îl repui în funcție în ciuda unui raport intern al TVR, care constată mari probleme acolo. Iată cum le vorbește Doina Gradea celor din Cluj și cum îi amenință, atât de elegant, amintindu-le că sunt interimari, că urmează evaluările… După această discuție, când oamenii au portestat față de ceea ce se întâmplă, tot Comitetul Director de la Cluj a fost schimbat. Să se învețe minte. Doamnelor și domnilor, explicațiile Doinei Gradea, pentru repunerea pe funcție a unui director care, atenție, i-a spus Irinei Radu, cu o lună înainte să fie demisă: ”de ce mă obligi tu pe mine să te dau afară?”

”Vine perioada concursurilor!” Așa amenință doamna. Adică, știm cu toții cum se dau concursurile în TVR, nu? Nu există concurs pe bune. Concursurile le câștigă cei cu care PDG-ul vrea să lucreze. Serios? La SRTV, societate finanțată de la bugetul statului? Și dincolo de asta, să-i ameninți pe oameni că vor fi dați afară dacă nu se potolesc…

Și dacă v-aș spune că doamna Gradea își îndeamnă chiar colaboratorii cei mai apropiați să îi înregistreze si ei pe angajații TVR, ca să aibă probe împotriva lor? Da, că așa sunt bune înregistrările, nu? Nu mai am timp acum, merg la audierea din Parlament, dar vă povestesc zilele astea, când vă voi spune și cum decide Doina Gradea ce știri, reportaje și emisiuni se fac, în funcție de politica externă a României.


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Un mesaj de Ziua Libertății de Exprimare: Jos labele de pe TVR!

  • >