Chiar dacă e încă ținut pe silent, viitorul sună bine. Despre tineri și referendumul care nu poate stinge lumina în România

în Cărţi / Diverse / Educație
06
octombrie
7'
11

Nu scriu des despre lucruri pozitive. Și nu eram în dispoziția de a o face zilele astea, după câte mi-au auzit urechile și mi-au văzut ochii, în ultima lună, de când noi, cei de la Starea nației, ne-am afirmat poziția clară față de această mizerie de referendum, expunându-ne zi de zi argumentele. Cu toate astea…

Am fost invitat vineri la o întâlnire organizată de Ministerul Afacerilor Externe, cu ocazia lansării programului ”Delegat de tineret la Uniunea Europeană”. Nu accept de regulă astfel de invitații, dar am decis să fac o excepție după ce mi s-a spus că în sală se vor afla liderii principalelor organizații studențești și de tineret din țară. Deși mă întâlnesc foarte des cu studenți, cu tineri în general (ei formând mare parte din publicul emisiunii Starea nației), știu ce gândesc, cum sunt, ce vor, am zis că tare-aș vrea să-i cunosc și pe liderii lor. Și asta pentru că eu simt al dracului de mult nevoia unor lideri cu boașe ai studenților și ai organizațiilor de tineret, care să se implice dincolo de apă caldă în cămine și reduceri la muzee sau pe transportul în comun.

Deși cred că le-am stricat un pic întâlnirea acestor oameni de la MAE și l-am pus de mai multe ori în situații delicate pe ministrul delegat pentru Afaceri europene, Victor Negrescu (mai ales atunci când am constatat în gura mare că reprezentantul Ministerului Tineretului și Sportului, dacă nu mă înșel chiar secretar de stat, este un prostovan depășit cu totul de situație, singurul care a citit poticnit de pe o foaie un discurs penibil), am aflat câteva lucruri foarte interesante. Și vreau să vă povestesc în continuare despre cel mai important dintre ele: viitorul nostru.

Acest referendum este poate ultima zbatere nu doar a unei clase politice care va dispărea în curând, ci și a unei mentalități care de asemenea va înceta să mai existe în următorii ani, odată cu oamenii care o alimentează de trei decenii, punând frână României. De asemenea, sper să fie și cântecul de lebădă al unei instituții profund corupte, Biserica Ortodoxă Română, cel mai mare furnizor de fake-news, așa cum bine o numea colegul Vlad Stoicescu, de la ”Să fie lumină”.

Știu că e greu să ne raportăm la timpul istoric (Hans Rosling demonstrează în cartea sa senzațională, Factfullness, cu un chestionar aparent banal, format din 13 întrebări, ce percepție greșită putem avea asupra lumii – chiar mai greșită decât cimpanzeii), dar uitându-mă cum se mișcă lucrurile în România – ignorați un pic ritmul – eu sunt tare optimist în legătură cu viitorul. Și cred că mai binele acela la care tot sperăm e mult mai aproape decât credem. Și revin acum la tinerii și la studenții din România.

Nu știu câți dintre voi știu asta (nu prea s-a dat la știri, voi vorbi și la emisiunea Starea nației despre asta), dar tinerii României au luat poziție față de acest referendum. Și au luat o poziție sănătoasă – nu poziția misionarului – care pune într-o lumină penibilă instituții importante. E vorba despre Asociația Psihologilor din România și Colegiul Psihologilor din România (aveți mai jos solicitarea făcută de tineri către Asociația Psihologilor, pentru o poziție cu privire la dezinformările apărute în spațiul public), dar și de Colegiul Medicilor din România, ale căror poziții despre referendum nu le-am găsit. În loc să fi avut în ultima lună medici și psihologi care să spună la televizor adevărul despre homosexualitate, despre studiile făcute pe copiii care cresc în astfel de familii, noi avem, și cu o complicitate mizerabilă din partea CNA, o instituție total politizată și impotentă când vine vorba de interesul public, doar poziții ale partidelor care susțin referendumul și ale bisericii. Definiția fake-news. Noroc că s-au ocupat studenții de la Psihologie și cei de la Medicină. Din păcate, mesajul lor n-a ajuns la public. Pentru că presa a fost prea ocupată să îi apere pe copiii României de homosexuali și să acorde timpi generoși de antenă elucubrațiilor liderilor familiei tradiționale. Bezna minții.

Iată câteva dintre luările de poziție ale tinerilor și studenților, luări de poziție pe care eu mi le-aș fi dorit exprimate în acțiuni care să atragă mult mai mult atenția asupra lor:

– Consiliul Tineretului din România (CTR):
http://ctr.ro/reprezentantii-tinerilor-cer-respectarea-dreptului-la-viata-de-familie-pentru-toti-cetatenii/

– Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR): https://www.anosr.ro/pozitia-anosr-privind-referendumul-pentru-revizuirea-constitutiei-romaniei/

Federația Asociațiilor Studenților la Psihologie și Științele Educației – Cognosis:
https://federatiacognosis.com/2018/09/19/pozit%CC%A6ia-cognosis-privind-imaginea-comunita%CC%86t%CC%A6ii-lgbtq-i%CC%82n-spat%CC%A6iul-roma%CC%82nesc/

– Federația Asociațiilor Studențești în Medicină din România (FASMR): http://www.fasmr.org/2018/09/15/pozitie-fasmr-asupra-referendumului-pentru-familie/

De asemenea, Consiliul Tineretului din România și Federația Cognosis au publicat infografice pe principalele teme relevante (homosexualitatea nu este o boală, nu este o alegere și copiii crescuți de cupluri de același sex se dezvoltă normal). Albumul se găsește aici:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1796190813833030&type=1&l=0fd39a2f5b
(le-am pus și eu la finalul acestui articol)

Vă sfătuiesc să le citiți pe toate. Veți constata cât de întregi la minte sunt acești oameni, care din păcate nu sunt atât de vocali pe cât ar trebui să fie. Și asta pentru că ei nu pot ajunge față în față nici cu marii realizatori de emisiuni ai patriei, nici cu politicienii. E poate și vina lor, dar nu asta e discuția acum.

Dacă ați citit cele de mai sus – dacă mai sunt și altele decât acestea, vă rog să le adăugați la comentarii (nu mă interesează pozițiile celor care neagă știința și cred că homosexualitatea e o boală și că sexul se face doar pentru a procrea – vai, ce existențe triste trebuie să aibă acești oameni!) – veți înțelege de ce sunt atât de optimist în legătură cu viitorul. Dintre acești oameni, care au acum 18, 20, 25 de ani, se vor alege cei care vor conduce România peste 20-30-40 de ani. Da, mai durează puțin, n-am zis că s-a rezolvat cazul, ci doar că sunt optimist. Și asta îmi dă încredere și putere. Și sens pentru ceea ce fac.

Sigur, se poate discuta mult despre sistemul educațional, despre cum școala – nu doar în România – după ce le anulează creativitatea, curiozitatea și personalitatea, îi pregătește pe acești copii mai degrabă pentru trecut, decât pentru viitor. Dar indiferent de nivelul lor – care oricum e mult peste cel al românilor crescuți în comunism, să ne fie foarte clar – tinerii care se raportează așa cum puteți citi mai sus la propunerea unor cetățeni veniți din întunericul istoriei nu pot să ducă această țară decât într-o direcție bună.
Și am scris textul ăsta nu doar ca să le mulțumesc, ci și pentru a le da încredere. Chiar dacă i-am certat că nu sunt mai vocali, că nu pun la cale acțiuni care să atragă imediat atenția, le promit că de acum înainte îi voi ajuta cu tot ce pot. Pe mulți dintre ei îi veți vedea la Starea nației în perioada următoare. Hai, capul sus! Indiferent cum iese mizeria asta, va fi bine!

Sursa foto: Inquam Photos


ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

De ce evoluția instituției căsătoriei nu poate fi oprită

 • Da Dragos, de acord. Felicitari pentru emisiune si initiative. Cred ca sunt foarte importante aceste dezbateri cu scop educativ, dar cred ca in context strict politic / electoral, privind referendumul asta, opozitia cat de cat serioasa a cazut intr-o capcana justificandu-si boicotul folosind in prim plan argumentele (de altfel valide) din textul de mai sus, si parca abea amintind de evidentele / legitimele argumente pro-boicot (formularea cel putin suspecta a intrebarii, organizarea acestuia de un condamnat penal tocmai pentru fraudarea de alegeri, inutilitatea juridica si sociala, deturnarea scopului initial, neaplicarea celuilalt referendum, etc.), pentru ca sa fim seriosi, asa cum a fost ambalat rostogolit si polarizat in spatiul public, subiectul este unul sensibil pentru gradul de educatie chiar si in randul celor anti-psd. Ii certi pe copiii astia ca nu sunt mai vocali, (felicitari pentru impulsionarea lor) cand opozitia cu pretentii la candidatura abordeaza tema asta atat de profan.

  • Locuiesc in state de 22 de ani. Am prieteni gay, care au familii statornice. Soții se pot căsătorii, primesc beneficii medicale, pot lua decizii în cazul in care sunt intr-o situație gravă, și își pot moșteni bunurile dacă partenerul a decedat. Da, e simplu în America. Am mai postat pe Facebook pentru a-i face pe unii să înțeleagă că nu trebuie să se teamă de ei, dar in zadar. Încă, mă pun la zid că am o agendă pro LGBT. România este încă in anii 1900. Atâta timp cât biserica ortodoxă va pune jugul la gâtul poporului, nici bisericile și nic psdeilor nu vor pleca. Religia trebuie să fie separată de societate. Religia este intimă și ar trebui sa iubească toți oamenii, buni, răi, handicapați sau cu alte orientări. Mulți ani în state oamenii își ascundeau această orientare. Mulți s-au sinucis pentru că nu mai aveau speranța că vor fi înțeleși de societate. Vecinul meu de 93 de ani mi-a povestit cum a aflat că este lesbien. Mi-a spus cât de greu a fost să accepte acest lucru. Până la urmă a realizat că trebuie să accepte acest lucru natural, și să mențină relațiile în continuare, cu aceeași dragoste pentru fiica sa, care era respectată la muncă și in comunitate și câștiga bani buni.

 • Am intrebat o infocata homofoba daca a fost hartuita de vreo lesbiana asa de rau. Nu a cunoscut niciodata vreunul, banui ca de ura toti s au ferit de ea. Asa ca am cunoscut tineri si ei impartiti, unii toleranti, unii homofobi.
  Ma bucur ca s au asociat cei toleranti, sper sa fie cat mai multi.

 • Apropo de ipocrizie, minciuna, manipulare, PROSTEALA la nivel national!!! Ghici cine vota în 2015 în Parlamentul European pentru “legalizarea casătoriilor între persoane de același sex”:

  – Viorica Dăncilă, PSD
  – Victor Boștinaru, PSD
  – Ioan Mircea Pașcu, PSD
  – Dan Nica, PSD
  – Claudia Țapardel, PSD
  – Norica Nicolai, ALDE
  – Maria Grapini, PC

 • Despre drepturile si obligatiile crestinilor de a trai conform legilor instituite de Dumnezeul lor, acum mai bine de 2000 de ani, ce parere aveti? (Fara a-i implica pe preoti, politicieni, formatori de opinie etc.) Sau noi suntem doar niste idioti (epitet capatat automat prin participarea la referendum, dupa CTP) veniti din evul mediu, carora li se rezerva, cel mult, dreptul la tacere?

 • Subiectul e prea amplu pentru a fi elucidat într-un articol. Câți copii au fost cuprinși în studiile acelea despre copii crescuți în familii de homosexuali? Manipulați domnule Pătraru la greu și cu bună știință. Speram sa nu fiți înregimentat. Știți f bine că familia nici nu garantează și nici nu poate impune sexul. Nici nu cred că are rost disputa. Nu despre sex e vorba. Oricum societatea nu e pregătită și nici nu accepta nici macar dizabilități minore. Adoptați un copil cu ceva simptome de autism și scrieti pe blog cum se comporta vânzătorii și ceilalți oameni cu el. Și poate vor deveni credibile părerile dumneavoastra.

  • „Distrugerea” vietii copiilor posibil crescuti in familii homosexuale a fost unul din argumentele folosite de tabara pro referendum. Nu am vazut vreun studiu facut de ei ca sa justifice acest lucru. Iar adoptarea unui copil, cu dizabilitati sau fara, este un lucru extrem de greu si anevoios la noi. Am prieteni care sunt implicati in acest proces si povestile horror pe care le aud de la ei…. 🙁

 • Ce bine-mi pare c-am luat țeapă…
  3.731.704 de voturi exprimate.
  Cu siguranță sunt și „nu”-uri, și buletine anulate.
  Mă speriasem!
  3.731.704 este pe-aproape de numărul votanților unici ai „majoritatii” în 2016 (Camera + Senat). Referendum invalidat acum, dar procent/voturi care, zic/strigă unii că reprezintă voința poporului și ne reprezintă/conduc.
  Nu îmi propun să contest nici rezultatul referendumului, nici al alegerilor din 2016.
  Mă gândesc doar cum/ce-i de făcut să iasă la vot … majoritatea.

 • >