Românii și furtul de conținut online. Studiu de caz cu doamna E.

în Diverse / Educație / Starea nației
24
aprilie
18'
6

Emisiunea Starea nației este una dintre cele mai piratate producții de televiziune din România. Am avut de tras din cauza asta. Pe când eram la TVR, în încercarea de a păstra audiența la tv, pentru că noi pentru aceea suntem plătiți, am închis într-o lună canale de youtube care împreună strângeau peste un milion de vizualizări la o singură ediție a emisiunii.
Lucrurile sunt simple. De șase ani, televiziunile plătesc pentru producerea acestui conținut, Starea nației, care să fie difuzat la tv. Doar că există o mare problemă. O parte din publicul care dorește să vadă această emisiune nu se mai află la televizor. Deloc. Pur și simplu, oamenii au renunțat la acest obicei. Și mă refer aici în mare măsură la ceea ce agențiile de publicitate numesc public comercial. Pentru cine nu știe, dacă n-ai între 18 și 49 de ani nu exiști pentru advertiseri. Da, știu, e o prostie, dar industria asta are o mentalitate atât de rigidă și atât de înfiptă în realitatea de acum 20 de ani, încât nu-și dă seama cât de aproape se află de colaps. Dar nu despre asta vreau să vă vorbesc azi.

Încercăm, noi, la Starea nației,

să ajungem și la publicul care nu mai este la tv. Un public numeros, de calitate și tânăr. Am încercat o perioadă să restricționăm piratarea, să scoatem din rețetă youtube-ul și alte măsuri de protecție. Am înțeles că-s idioate și că suntem pe un drum greșit după ce am citit mai multe cărți pe subiect, pentru că – ancorat și eu, precum publicitarii, în meandrele modului de a face presă de acum 20 de ani, nu înțelegeam de fapt ce se întâmplă. Între aceste cărți, ”Streaming, Stealing, Sharing – big data and the future of entertainment”, pe care v-o recomand, dacă vreți să înțelegeți industria. Adică prezentul și mai ales viitorul ei. Apoi, la fel, o carte importantă mi s-a părut lucrarea lui Jonah Sachs, Războiul poveștilor. Este despre singura abordare strategică care a funcționat vreodată: să spunem povești extraordinare. De restul se vor ocupa oamenii, nu mai e nevoie de nimic altceva. Și cu ideea asta am rezumat sute de cărți, tutoriale, filme care susțin că au rețeta prin care un conținut devine viral. O grămadă de rahaturi. A, o carte ok pe subiect, de la Publica: Creatorii de hituri. Mă rog, discuția e aici pe cât de interesantă pe atât de stufoasă și cred că nu îi interesează pe mulți. Dacă mai vreți recomandări pe temă scrieți-mi la [email protected]

Chiar dacă furtul de conținut rămâne o mare problemă,

mi-am dat seama că este mult mai important pentru nava mamă, emisiunea de la tv, să fii în cât mai multe locuri online decât să nu fii nicăieri. Iar cifrele experimentului nostru tembel, care a durat aproape un an, arată îngrozitor. Cu aproape 30% scade audiența la tv dacă îi scoți din peisaj pe cei care piratează conținutul tău. Pare că lucrează împotriva ta, dar pe termen lung ei îți consolidează prezența pe toate piețele. Te duc în locuri în care altfel ai cheltui mulți bani ca să ajungi.
Problema este nu cu pirații, ci cu acei hoți care te scot pur și simplu din ecuație pe tine, ca producător al conținutului difuzat. Iar Starea nației are multe produse care permit asta. Acest fenomen încercăm să-l oprim. Nu mai am o problemă când cineva îmi preia conținutul, chiar dacă primul impuls e să mă enervez. Respir și trec mai departe. Am învățat din greșeli, pe pielea și mai ales pe buzunarul meu. Dar când hoțul îndepărtează sigla emisiunii și prezintă conținutul ca fiind al lui (a făcut-o săptămâna trecută un post tv, cu interviul cu tanti Niculina, iar când le-a atras atenția producătoarea emisiunii, Raluca Damian, i s-a spus – incredibilă reacție – că ei au preluat de pe site-ul stareanației.ro, nu de la tv)… E, dacă o instituție națională de presă merge într-o astfel de zonă, ce pretenții să ai de la cetățeni?

Încerc să înțeleg și să le explic oamenilor că furtul ăsta

în care îți însușești practic conținutul altuia nu e în regulă. Că pot face o preluare cinstită, pot da un share și pune un comentariu. E, oamenii, dragii mei, nu înțeleg. Foarte mulți dintre ei. Și nu sunt de condamnat. Nimeni nu a înțeles mult timp de ce nu poți lua ceva de pe google, de pildă. Când le atrag atenția, unii mă înjură, alții îmi spun că trebuie să fiu recunoscător pentru că ei pun conținutul meu pe paginile lor. Pur și simplu, românii – cei mai mulți, cred eu – consideră că tot ce este pe internet este gratuit și că nu pot exista norme, reguli, legi în zona asta. Da, azi, în 2019. Și cred că un dialog pe care l-am avut astăzi cu o doamnă (desigur, n-o să-i dau numele) spune multe, foarte multe despre nivelul la care ne aflăm cu înțelegerea lumii, în general. Doamna avea pe pagina de Facebook două materiale din ultimele zile (interviul cu tanti Niculina și reportajul nostru de la mitingul PSD de la Craiova) care fuseseră practic descărcate de la noi și urcate din nou pe net fără siglă, indicarea sursei, fără nimic. Absolut ilegal. Redau integral dialogul, sper să aveți răbdare să-l parcurgeți până la capăt:

 

Eu: Bună ziua. Vă rog să scoateți de urgență materialele pe care le-ați preluat de la emisiunea Starea nației. Ce-ați făcut dumneavoastră se numește furt, doamnă! Nu puteți difuza aceste imagini fără acordul nostru. Sunt protejate prin lege. Puteți da share la postările noastre, dar nu puteți fura conținutul pentru a-l difuza pe pagina dumneavoastră. Dacă nu ștergeți imediat toate materialele furate de la noi vă vom raporta contul și vă vom da în judecată. Mulțumim.

Doamna E: Buna seara ! Despre ce material este vorba, nu mi-aduc aminte.

Eu: Nu vă mai amintiți ce ați luat fără permisiune? Atât de multe luați? Interviul cu tanti Niculina si reportajul de la mitingul PSD.

Doamna E: Cu scuzele de rigoare, dar n-am luat atat de mult de la dvs incat sa nu-mi aduc aminte, sunt mai multe site-uri si chiar nu-mi aduc aminte de tanti Niculina, filmuletul fiind pe zeci de site-uri chiar n-am cum sa-mi mai aduc aminte de la cine este. Daca am intrat de 2 ori pe pag. dvs. si v-am apreciat pag. Atat.

Ascultati-o pe tanti Niculina, femeie dintr-o bucată cu vederi progresiste. O femeie care provine de la talpa tarii si ne-a arata cat de inteleapta este nelasandu-se manipulata. Daca Romania ar fi avut cel putin 1 mil. de pensionari ca ea si numai, Romania n-ar fi ajuns aici. O femeie muncitoare ce nu s-a lasat cumparata si manipulata. Iti multumim tanti Niculina ptr ca existi si sa-ti dea Dumnezeu multa sanatate si viata lunga. Esti un reper de moralitate de urmat ptr multi romani. Acest coment este al meu, nu l-am furat de la dvs. Este comentul de pe video cu tanti Niculina. Ce proprietate intelectuala am furat? Si nici video nu l-am descarcat de pe pag. dvs.

Acum am inteles, va referiti la video. Cedeti ca nu l-am descarcat de la dvs, ci de pe alt site si chiar nu-mi aduc aminte de pe care site deoarece el este pe f multe. Daca scria pe acel video Dragos Patraru, fiti convins ca mentionam numele dvs. Cum este la Ricorder, la inceput nu ne era permis sa descarcam, acum ni se permite. Am facut comparatie imaginile de video de pe pag mea cu cel al dvs si exista diferente, nu este logoul dvs. Cei ce l-au copiat de la dvs, eu una nu l-am copiat ci doar l-am descarcat de la altii.

Eu: Da, doamnă, acel video, așa cum l-ați descărcat dumneavoastră, nu contează de unde, este un furt. Deci, nu comentariul, acel video în sine. Faptul că ați furat ceva care a mai fost furat și de alții nu înseamnă că e ok ce-ați făcut. Sunteți ca Dragnea, doamnă! V-am prins cu mâna la mine în buzunar, vă explic că aveți mâna la mine în buzunar și mă întrebați ce-am pățit. Incredibil! Haideți să vă explic mai clar: când descărcați un video de pe un site și îl încărcați apoi ca și cum ar fi al dumneavoastră, fără să aveți drepturile necesare de la deținător, asta se numește furt, doamnă! Nu contează de pe ce site faceți asta și cui îi aparține acel video. De pildă, dacă faceți asta cu un gol al lui Ronaldo, acel video va fi blocat de deținători pe pagina dumneavoastră. Cei ca dumneavoastră profită de faptul că producătorii de conținut nu stau să alerge hoți și adună public pe seama altora. Și mai rău e că păreți incapabilă să înțelegeți explicațiile.

Doamna E: Stimate domn, cred ca nu m-am facut inteleasa. Nu l-am descarcat de la dvs cxi de pe alt site. Si nu ma comparati cu hotul de Dragnea

Eu: Doamnă, nu contează de unde l-ați luat, asta încerc să vă spun… iar dumneavoastră nu înțelegeți

Doamna E: Dumneata nu-ntelegi ca eu n-am de unde sa stiu al cui este video daca aia n-au mentionat ca e al dvs, nu sunt grea de cap, inteleg perfect. Atunci hoti sunt aia care n-au mentionat numele dvs.

Eu: Doamnă, din explicațiile dumneavoastră înțeleg că nu pricepți cum funcționează legea. Deci:

Doamna E: Atunci dati in judecata toate site-urile online care v-au furat video.

Eu: Să zicem că nu ar fi fost clipul nostru, ci al celor de la care l-ați descărcat. Un site, nu contează care. Aveți acordul acelui site pentru a reproduce materialul?

Doamna E: Pai toate site-urile produc identic acelas video sunt zeci de site-uri cu acest video, plus ca el circula si pe grupuri

Eu: Nu așa se procedează. Nu se descarcă un video de pe un site și se pune apoi pe pagina dumneavoastră, ca si cum dumneavoastră l-ați produs. Asta e hoție! E definiția hoției.

Doamna E: Daca stiam ca este al dvs, nu-mi era greu sa mentionez Dragos Patraru.

Eu: E clar, nu înțelegeți. Nu contează pe câte site-uri este, asta încerc să vă explic pentru binele dumneavoastră ulterior. E posibil să dați de unii care chiar vă dau în judecată. Și veți plăti fără să știți măcar de ce. E foarte periculos ceea ce faceți. Pentru dumneavoastră!

Doamna E: Si atunci, aia care v-au luat video, acele zeci de site-uri cum se numesc? ei sunt cinstiti si eu care habar n-am avut sunt hoata dupa logica dvs. Atunci dati in judecata toate acele zeci de site-uri care v-au difuzat video, si pe toti cei care l-au descarcat

Eu: Sunt la fel de hoți. Dar eu la dumneavoastră am găsit. Și v-am spus. faptul că sunt mulți care fură nu face ok gestul. Dumneavoastră asta nu pricepeți, modul în care lucrați, cu descărcarea unui film de pe un site și încărcarea lui ulterioară pe altul se numește furt intelectual.

Doamna E: Vreti sa va trimit link-urile site-urilor unde functioneaza? se vede cu ochiul liber ca nu e descarcat de la dvs. Atunci nu este deontologic din partea lor. A picat magareata pe mine ptr ca altii fura,

Eu: Asta nu vă face utilizator de bună credință, eu vorbesc despre modul în care lucrați dumneavoastră.

Doamna E: Taman pe mine m-ati vazut.

Eu: Tipic românesc: Taman pe mine m-ați văzut… :)))) Bună asta.

Doamna E: Ma doare capul, domnule, nu-ntelegi ca eu de unde l-am luat nu scria Dragos Patraru, si il vazusem pe mai multe site-uri si l-am descarcat dupa aceea de pe site-ul care mi-a iesit in fata

Eu: Ce încerc să vă spun în zeci de feluri este că NU E LEGAL ce ați făcut, indiferent de unde ați luat. Aveți acordul celor de unde ați luat materialul? Nu cred. E, asta e ilegal. Înțelegeți măcar atât? Că nu contează că e al meu, contează că procedura pe care o faceți dumneavoastră se numește furt, dacă nu aveți acordul celui de la care ați luat.

Doamna E: N-am furat un capat de ata toata viata, la fel mi-am educat si copii si ptr mine este un disconfort sa fiu facuta hoata, hoti sunt aia care v-au descarat video. Ma repet, de unde sa stiu ca e video dvs daca nici un site nu a mentionat? Nu se vede pe video la mine ca nu e copia dvs.?
pardon, ca nu e descarcat de la dvs. *

Eu: Vai, deci dumneavoastră chiar nu înțelegeți. Lucrurile stau așa, să vă traduc: niște hoți au furat un video, iar dumneavoastră ați furat același video de la hoți.

Doamna E: Zau ca ma doare capul. Îl sterg si cu asta basta. O tinem langa pana la Paste

Eu: M-am uitat pe pagina dumneavoastră, e clar că acesta e modul în care lucrați. Luați conținut din alte părți și îl prezentați ca fiind al dumneavoastră. Aici este partea ilegală. Legile s-au schimbat, doamnă, sunt foarte clare în legătură cu furtul intelectual. Citiți un pic despre asta. Faptul că nu știți cum funcționează semaforul nu vă face nevinovată când vă oprește poliția, înțelegeți?

Doamna E: Vi l-am sters si va multumesc ca mi-ati dat de inteles ca sunt proasta deoarece nu va-nteleg ceea ce spuneti si ptr ca m-ati facut hoata.

Eu: Eu am încercat să vă ajut, explicându-vă cum anume încălcați legea. Dacă dumneavoastră asta ați înțeles…

Doamna E: Sa explicati colegilor dvs de breasla care va fura. Am inteles, nu sunt idioata sa nu stiu ce-nseamna furt de proprietate intelectuala, nu sunt chiar atat de idoata, dar ma repet iar si iar ca acest video este pe zeci de site-uri si-atunci de unde naibii sa stiu eu al cui e?

Eu: Dați o căutare pe google și citiți 5 minute despre proprietatea intelectuală și drepturi de autor. Poate veți înțelege. Iar asta cu ”să le explicați colegilor care vă fură” e o justificare care nu stă în picioare. Faptul că furați ceva furat nu vă face o persoană ok. Din contră. Am înțeles, nu știți legea, dar, cum am zis și mai sus, asta nu e o scuză. Ați putea ajunge să plătiți despăgubiri imense dacă vreun nebun ca mine pune un avocat să se ocupe de lucrurile astea.

Doamna E: Da domnule, vad ca ti s-a pus pata mine, doriti bani?

Eu: :)))) Dacă voiam bani nu vă spuneam nimic, apelam direct la avocat. Am încercat să vă explic și vreau să înțeleg cum funcționează oamenii care acționează astfel. Și vă spun la ce-ați scris mai sus că nu contează pe câte site-uri este. Nu aveți voie să îl descărcați și apoi să-l încărcați ca fiind al dumneavoastră.

Doamna E: Deci ei sunt maicute si eu sunt hoata, am inteles din sutele de mii, milioane am ajuns sa fiu singura hoata si buna de plata.

Eu: Vedeți, asta e problema cu țara. Exact ce spuneți dumneavoastră. ”Ce, domnule, toată lumea fură, m-ai găsit acum pe mine?”

Doamna E: Chiar nu m-ati inteles ce-am spus. Si daca gasesti pe strada 10 mii de lei te duci direct la politie, eu daca vedeam ca era mentionat Dragos Patraru, la randul meu mentionam si eu. Deci sunt hoata fara sa stiu.

Eu: Din contră, eu am înțeles foarte bine. Întrebați-vă acum, recitind poate cele de mai sus: cumva am făcut ceva greșit? Și dacă da, ce? Acceptați doar o secundă că problema ar putea să fie la dumneavoastră. S-ar putea să fiți surprinsă de rezultat. Recitiți ce-ați scris și vedeți dacă nu cumva dați dovadă de o mentalitate rigidă susținând același lucru, fără să acceptați niciun argument logic care vă dărâmă tot ceea ce susțineți.

Doamna E: Bine d-le, sunt o hoata precum Dragnea, dati-ma in judecata, ma doare capul, probabil de la prostia mea.

Eu: Nu fără să știți, modul ăsta de lucru vă face hoață cu bună știință. Pentru că asta nu pricepeți: a descărca un video de undeva, nu contează al cui, și a-l încărca pe propriul site fără acordul celui de la care l-ați luat sau fără să existe o prevedere clară cu privire la politica de preluare se numeste furt. De la asta plecăm cu stabilirea faptelor.

Doamna E: Si cei ce l-au descarcat de la dvs, acele zeci de site-uri de unde l-am descarcat, trebuia sa cer permisiunea acelui adm. ptr a descarca acel video? În concluzie, ca sa n-o dau in balbaiala de nervi,, trebuia sa cer acordul acelui dma al site-ului sa descarca video?

Eu: Păi, dumneavoastră de acolo l-ați luat, nu? Din moment ce se afla acolo, de acolo trebuia să aveți acordul. Așa zice legea. Așa ați fi putut afla că nici ei nu îl dețin legal. Pentru că nu v-ar fi putut da acord de preluare pentru ceva ce nu au.

Doamna E: Si ei de unde au luat acel video?

Eu: Ce încerc să vă spun – pentru dumneavoastră, nici nu contează acele materiale – e să nu mai lucrați așa. Dați share la ce găsiți, nu mai descărcați și reîncărcați materiale. Ei l-au furat. De la alții care l-au furat.

Doamna E: Si de ce nu faceti ca cei de la Ricorder sa scrieti pe video Starea Natiei sau Dragos Patraru, asa fac multi care fac video?

Eu: Scria pe video, doar că scria intr-un colț, iar cine a furat prima dată a tăiat acea parte de ecran.

Doamna E: Cei de la Ricorder, la inceput nu permiteau descarcarea materialelor lor, acum permit, pe video scriind RICORDER

Eu: Recorder…

Doamna E: Pai, aici vroiam s-ajung, daca era luat de la dvs, eu mentionam Dragos Patraru si va faceam si reclama. Da, Recorder, uuuh, mai gresete omul.

Eu: Lucrurile merg așa când dați share. Dar când descărcați video și reîncărcați nu puteți reproduce fără acordul meu. Așa e legea. Nu contează reclama pe care o faceți. Dacă eu nu vreau nu puteți publica, orice ați scrie despre proprietarul materialului.

Doamna E: Pot sa ma fac premier, am toate atuurile, doar Dragnea sa-si mai dea acceptul.

Eu: Eu dacă difuzez la mine pe site un meci de Champions League și spun că ăștia de la UEFA sunt băieți senzaționali tot trebuie să le dau niște milioane de euro. 🙂 Că-s drepturile lor, ei plătesc pentru ele

așa și aici. Dragnea likes this.

Doamna E: Pai da, trebuie sa fii prost si doar sa executi gandeste el ptr toti.

 

 

Photo by Randy Fath on Unsplash

ți-a plăcut acest articol ?

Citește și

Imoral și disprețuitor, Augustin Lazăr trecea

 • Domnule Patraru cu tot respecul PRODUCTIVITATEA MUNCII nu masoara HARNICIA !!!!! Ci eficienta !!!!!
  Productivitate mare nu inseamna ca omul e HARNIC !!!! NUUUUUUUU !!!!!

  E al doilea DANCILISM pe care il spuneti pe post dupa cel cum ca ARAGAZE ar fi incoect !!!!!

  Atentie va faceti singur de ras !!!!!

   • Daca tot imi dati un link haideti sa il si folosim .
    Deci argumentul Dvs. pentru corectie e dex online ( nu e cea mai autorizata sursa dar hai fie pe a Dvs . ) .Dex online e un soft de meta cautare care reda cuvantul pe care il cauti ca forma si sens in diverse dictionare .
    Bun ii dam aragaz . Si vedem ca dictionarul gaseste 12 variante !!!! .V-ati uitat la primele si ati vazut pluralul ARAGAZURI si aia e .
    Doar ca daca va uitati la TOATE explicatiile ati fi vazut ca in DOOM din 2005 si ARGOU 2007 apare si forma ARAGAZE
    Mai mult dictionarul care e considerat pentru forma oficiala sau academica e fix DOOM unde forma e extrem de clara ARAGAZE !!!
    Cu alte cuvinte din 2005 s-a ajuns la concluzia ca e mai corect sa folosesti pluralul ARAGAZE decat ARAGAZURI !!!!
    Acum e clar ?
    Ideea e ca nu era nici o problema atata timp cat Dragos nu ii dadea peste nas lui Dragnea , cand te apuci sa dai peste nas normal e sa te aiguri ca ce spui e corect .

 • Salut Dragos,

  Pt. YouTube (si presupun ca si pt. Facebook exista ceva similar) ai sistemul de content ID:

  https://support.google.com/youtube/answer/3244015?hl=en

  Din cate am inteles mai da chix algoritmul uneori, dar e relativ eficient. Desigur, asta inseamna crearea unui canal de youtube oficial al emisiunii (lucru pe care l-as aprecia personal, youtube fiind cam singura sursa a mea de infotainment).

 • >